Částka, o kterou se původně měly v roce 2025 zvýšit důchody v Česku, byla mylná. Nikdo to nečekal

Fotografie: Freepik

Víme definitivní čísla, podle kterých se bude vypočítávat valorizace důchodů. Zvýšení se týká všech penzí, tedy starobních, invalidních i pozůstalostních.

Ministerstvo oznámilo definitivní čísla, podle nichž se bude od Nového roku vypočítávat zákonná valorizace důchodů. Oproti číslům, která jsme znali už v létě, došlo k malé korekci, a důchody tak budou ještě o něco vyšší. Průměrný důchod přesáhne 21 000 Kč a důchody se v průměru navýší o 358 Kč měsíčně. Podívejte se, jak se zvýší důchod od ledna vám.

Průměrný důchod se zvýší o 358 Kč

Jak uvádí TN, podle návrhu Ministerstva práce a sociálních věcí má průměrný starobní důchod stoupnout od ledna o 358 korun na 21 062 korun. Základní výměra se má zvýšit o 260 korun na 4 660 korun. Procentní výměra pak o 0,6 procenta. Původně měla procentní výměra stoupnout jen o 0,4 procenta. Tento parametr byl však upraven podle nejnovějších čísel od Českého statistického úřadu.

Důchody tak budou oproti původním výpočtům o pár korun vyšší. Podle webu Peníze se valorizace týká všech penzí, tedy starobních důchodů, invalidních důchodů i těch pozůstalostních (tedy sirotčího důchodu a vdovského/vdoveckého důchodu). Starobní penze se navíc zvyšuje o tisíc korun po 85. narozeninách a o další dva tisíce po 100. narozeninách.

Od 1.9.2024 platí v Česku zásadní změny, které se dotknou téměř každého! Spousta lidí o nich ještě neví

S mimořádnou valorizací se pro příští rok nepočítá

Příkladem se tak můžeme podívat, jak od ledna stoupne důchod těm, kteří pobírají měsíčně 15 000 Kč. Nově bude výše jejich důchodu činit 15 325 Kč. Důchod ve výši 20 000 Kč stoupne na 20 354 Kč a důchodci pobírající 25 000 Kč si polepší na 25 384 Kč. Důchodci tak od Nového rok dostanou to, co jim podle zákona o valorizaci náleží. Ministerstvo nepočítá s tím, že by se důchody ještě mimořádně valorizovaly kvůli inflaci, jak jsme to viděli v uplynulých letech.

důchodce
Fotografie: Freepik

Na SvětěKreativity jsme už psali o vyjádření MPSV, které by uvažovalo o dalším navyšování důchodů pouze v situaci, kdy by inflace měla překračovat 5% hranici, a to po delší dobu. Inflaci posledních let přitom důchodci s nízkými výdaji zvládali lépe než třeba rodiny s dětmi. To se však změnilo v lednu 2023, kdy je zasáhlo skokové zdražení bydlení a energií a poslalo je do skupiny, jež je inflací zasažena nejvíce.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*