Bakterie způsobující zažívací problémy byla odhalena v balení tatarského bifteku, které prodával obchodní řetězec Penny market.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje před konzumací tatarského bifteku, v němž kontrola odhalila střevní bakterii. Konzumace tohoto výrobku v syrovém stavu představuje vysoké riziko vzniku onemocnění. Výrobce už na výsledky kontroly reagoval a ve výrobě zavedl přísnější hygienické standardy. Lidé však mohou mít výrobek stále v mrazáku.
Závadné maso prodával Penny market
Na pultech obchodů se objevil nebezpečný výrobek. Upozornil na něj web PotravinyNaPranýři, který spolupracuje se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Ta odhalila v mase určeném na tatarský biftek enteropatogenní bakterii Escherichia coli. Ta při přímé konzumaci tepelně neopracovaného masa představuje vysoké riziko vzniku onemocnění u spotřebitele. To se nejčastěji projevuje déletrvajícím vodnatým průjmem, zvýšenou teplotou i zvracením.
Konkrétně se jedná o tatarský biftek značky Dobré maso, prodávaný v plastovém balení po 250 g. Kontaminovaný vzorek byl odebrán 23. 7. v prodejně Penny Market v Hrádku nad Nisou. Výrobcem masa jsou Uzeniny Příbram. Tatarák od stejného výrobce obsahující bakterii Escherichia coli byl přitom odhalen už o měsíc dříve. Tentokrát se jednalo o prodejnu Penny v Bystřici nad Pernštejnem.
Oblíbený řetězec supermarketů v Česku v panice stahuje závadné mléčné výrobky. Rozhodně je nekonzumujte
Výrobce zpřísnil hygienické standardy
„Bezprostředně po zjištění inspekce jsme společně s dodavatelem důkladně revidovali procesy kontroly kvality a nastavili taková opatření, aby se do budoucna tato zjištění již neopakovala,“ řekl pro TN mluvčí společnosti Penny Market Tomáš Kubík. Ačkoliv datum spotřeby u obou šarží výrobků už dříve uplynulo, někteří lidé jej mohou mít stále doma v mrazácích.
Potravinářská inspekce zjistila přítomnost bakterií salmonely v tatarském bifteku z Penny Marketu
Výrobcem byla v obou případech společnost Uzeniny Příbram, a.s., Antala Staška 1670/80, Praha 4.
Jednalo se o následující potraviny ⤵️ pic.twitter.com/Mz8J92IMta
— Potraviny na pranýři (@NaPranyri) October 1, 2024
Výrobce uvedl, že zpřísnil hygienické standardy při přípravě tohoto výrobku, včetně sanitace všech prostor. Do výrobku je také přidáván konzervant, který má bakteriostatické účinky. Vzorky výrobku jsou rovněž nově zasílány do akreditované laboratoře, aby byla zajištěna jejich nezávadnost. Na SvětěKreativity jsme informovali spotřebitele také o závadném kuřecím mase, ve kterém inspekce odhalila nebezpečnou bakterii Salmonella infantis.
Napište komentář