
Mezi balíčky čerstvého mletého masa se v Lidlu nacházely i závadné kusy. Podívejte se do svého mrazáku, nebezpečnou potravinu můžete mít doma i vy.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce vydala varování, které nahání husí kůži. V 500gramovém balení mletého kuřecího masa z Lidlu byla zjištěna Salmonella enteritidis. Možná jste o ní už slyšeli, ale málokdo si uvědomuje, co tato bakterie opravdu dokáže způsobit.
Závadné šarže masa
Podle webu Potraviny na pranýři se jednalo o produkt Kuřecí mleté maso stehenní s označením Řezníkova čerstvá porce, šarže číslo L:152504568, s datem použitelnosti do 21. února 2025. Jednalo se o výrobek z Česka od výrobce Rabbit Trhový Štěpánov. A i když už není v prodeji, mluvčí Lidlu připouští, že se k zákazníkům mohl dostat.
Mnoho lidí si maso mrazí, proto se tento nebezpečný kousek může ještě stále nacházet v našich mrazácích. Lidl tvrdí, že pravidelně testuje každou šarži. Výrobce má provádět laboratorní rozbory, i přesto se ale nebezpečná bakterie dostala až do regálů. Podle webu TN to ale může znamenat, že i přes všechny kontroly si nemůžeme být jisti ničím.
V Česku velmi oblíbená kosmetika byla okamžitě stažena z prodeje. Obsahuje nebezpečné látky
Mražené neznamená bezpečné
Salmonelóza bohužel nezpůsobí jen obyčejné podráždění žaludku. Infekci touto bakterií provází zvracení, průjmy, horečky, dehydratace a v krajních případech i hospitalizace, uvádí Healhtline. Proto odborníci doporučují toto maso nekonzumovat, nespoléhat se ani na tepelnou úpravu nebo teplotní šok v mrazáku.
Teplotní úprava sice riziko snižuje, ale kontaminované potraviny je vždy lepší se zbavit. Lidl vydal prohlášení, že zákazníkům vrátí peníze za nebezpečný kus potraviny ihned, i bez nutnosti předkládat účtenku. Pokud vás zajímají další nebezpečné potraviny, které se nedopatřením dostaly na české pulty, na SvětěKreativity jsme také informovali o nebezpečných sýrech.
Zdroj: TN, Potraviny na pranýři, Healthline
Napište komentář