Kuřecí vývar je vynikající pokrm do studených dní, protože pomáhá proti studeným nohám a také bojuje proti nachlazení. Hlavně je tak chutný, že mu nelze odolat. V dnešním receptu vám představíme základní recept na jeho přípravu.
Kuřecí vývar ale nemusíte jíst jen při nachlazení
Jemná a silná chuť je devízou této polévky. Můžete vývar použít jako základ pro omáčku nebo do kuřecí polévky. Stejně tak se dá použít jako doplněk k jiným pokrmům. Zapomeňte na umělé bujony plné chemie, tento recept zvládne opravdu každý. Čerstvý kuřecí vývar vás postaví na nohy.
Recept je pro šest osob, v případě potřeby si gramáž surovin upravte:
- 1 celé kuře připravené k vaření (asi 1,5 kg)
- 1 svazek zeleniny do polévky
- 4 snítky tymiánu
- 2 cibule
K tomu si připravte také 4 hřebíčky, 2 bobkové listy, 2 lžičky pepře, sůl a trochu cukru. Nejdříve umyjte kořen petržele a mrkev, oloupejte je a nakrájejte na silné plátky. Očistěte, umyjte a nakrájejte na kousky také pórek.
Celer oloupejte a nakrájejte na kostky velké dva centimetry. Umyjte tymián s petrželí a protřepejte. Cibuli umyjte a jen rozpulte. Cibuli poté orestuje ve velkém kastrolu bez tuku asi tři minuty, poté ji vyndejte.
Na pánvi zahřejte trochu oleje a orestujte zeleninu. Přidejte bylinky, a ostatní koření. Navrch položte kuře, nalijte na něj asi 3 litry vody tak, aby bylo kuře zakryté, dochuťte solí a dejte vařit.
Vývar duste několik hodin a odstraňujte pěnu
Kuře poté vyjměte vidličkou a nechte ho vychladnout. Nalijte vývar přes síto, nejlépe ještě s vloženým plátnem, do jiného kastrolu. Kuřecí vývar ještě dochuťte solí a cukrem podle chuti. Pokud vývar budete vařit na mírném ohni a několik hodin, bude hodně silný.
Využijete ho jako základ do dalších polévek a omáček. Tento recept je velmi jednoduchý. Po vychladnutí ho můžete uchovávat v čistých sklenicích například od okurek.
V chladničce vám vydrží minimálně tři měsíce. Stejně tak si ho můžete zamrazit, ideálně ve tvořítkách na led. Kdykoliv si tak můžete vyndat přesné množství, které budete potřebovat.