Bazalka aneb poznejte přírodní antibiotikum, čistič krve i antioxidant v jednom

Máte-li volbu přírodní léčby nebo tablet, pak je bezpochyby lepší ta první. Bylinky se k léčbě různých neduhů využívají od nepaměti. Bylinka, kterou vám chceme dnes lépe představit, je známa již více než 2000 let. Je vysoce aromatická a existuje až 60 jejích různých odrůd, které se liší vzhledem i chutí.

Mocná síla bazalky

Bazalka byla pro své léčebné účinky oblíbená již ve starověkém Řecku a Římě, znali ji také Egypťané a dávnověcí Indové, kteří ji považovali za posvátnou bylinku. V této době se používala především na léčbu astmatu, cukrovky, ledvinových kamenů, alergií, impotence a neplodnosti. Díky obsahu silných antioxidantů umí bojovat se stresem a také rakovinou. Obsahuje betakaroten, který má velkou zásluhu na lepším zraku. Stejně tak pomáhá při revmatoidní artritidě, osteoartritidě, problémech s astmatem a má i mnohé další léčivé účinky.

Tato bylinka obsahuje hořčík a vitamín B6, které slouží při ochraně před toxickým hromaděním homocysteinu v krvi. Hořčík pomáhá snižovat riziko srdeční arytmie a infarktů. Její další schopností je posilovat imunitní systém. Pomáhá předcházet infekcím v těle a zároveň je léčit.

Bazalka a její využití v kuchyni

Bazalka není jen léčivá bylinka, ale pro její příjemnou chuť je také oblíbená v kuchyni. Aby byla zachována její chuť a vůně, přidává se do pokrmů před koncem vaření. Vždy je lepší dát přednost čerstvé bazalce před tou sušenou. Použít ji můžete například na výrobu pesta na špagety.

Nejoblíbenější recepty z bazalky:

Bazalkové pesto

Jednoduše vezměte pár čerstvých lístků bazalky a nakrájejte je na malé kousíčky. Přidejte k nim mačkaný česnek a zalijte olivovým olejem. Vše zamíchejte, nechte chvíli odstát a získáte výborné pesto do různých jídel.

Ledový bazalkový dezert

Další možností použití bazalky je výroba chutného a zdravého ledového dezertu. Opět pokrájejte bazalku na malé kousíčky, smíchejte s vodou, citronovou šťávou a třtinovým cukrem. Tuto směs rozlijte do formy na ledové kostky a dejte zmrazit. Pak vezměte ledové kostky, vložte je do mixéru a rozdrťte na ledovou tříšť.

Čaj z bazalky

Vezměte hrst čerstvých nasekaných bazalkových lístků a zalijte je vroucí vodou. Překryjte pokličkou a nechte 8 minut louhovat. Potom čaj sceďte a můžete pít po malých doušcích.

Salát z bazalky

Nezapomeňte si také připravit salát z bazalky. Budete k tomu potřebovat pár čerstvých lístků bazalky, rajčata, olivový olej a sýr mozzarella. Všechny ingredience smíchejte, dejte na chvíli zchladit do chladničky a můžete podávat s opečenou bagetkou.