Božský jablečný štrúdl ocení zejména ti nejmenší třeba k šálku kakaa. Radost však udělá moučník i dospělým ke kávě

Kdo by nemiloval voňavý a šťavnatý jablečný štrúdl! Jeho chuť je prostě nevýslovně božská. Potěšte se tímto skvělým moučníkem třeba hned. Přinášíme vám inspiraci v podobě jednoduchého a rychlého receptu, který ocení i ti nejvíce zaneprázdnění jedinci.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu jablečného štrúdlu?

Na těsto si obstarejte tyto ingredience:

  • 350 gramů hladké mouky
  • 100 gramů změklého másla
  • 300 gramů zakysané smetany
  • 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva
  • 1 vejce na potření těsta

Na náplň potřebujete:

  • 4 až 5 kusů jablek
  • 3 až 4 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy

Jak postupovat při přípravě rychlého jablečného štrúdlu?

Nejprve si v míse promíchejte změklé máslo se zakysanou smetanou. Poté postupně přidávejte k surovinám prosátou hladkou mouku a také vložte kypřící prášek do pečiva. Vypracujte ideálně rukama hladké a vláčné těsto polotuhé konzistence. To překryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě asi půl hodiny „odpočívat“.

Příprava jablečné náplně a kompletace štrúdlu

Dále si oloupejte pečlivě jablka a nastrouhejte je nahrubo do středně velké mísy. Také je ochuťte krupicovým cukrem a zakápněte citronovou šťávou. Ovocnou směs následně přesuňte na sítko, abyste se zbavili přebytečné šťávy.

Nakonec připravené těsto vyválejte na tenčí plát, naneste na něj rovnoměrně ocukrovaná jablíčka a zarolujte do štrúdlu.

Ten pokrájejte na stejně široké kousky a vyskládejte na plech s pečícím papírem.

Povrch těsta potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct do trouby na 180 °C cca25 až 30 minut.

Servírování jablečného štrúdlu

Upečený štrúdl s jablíčky vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.

Povrch můžete před servírováním posypat moučkovým cukrem. K porci se bude hodit nejen kakao a káva, ale třeba i čaj. Možné je doplnit moučník taktéž o vanilkovou zmrzlinu. Dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]