Celozrnné lněné suchary připravené v pohodlí domova

Fotografie: Unsplash

Téměř každý občas rád mlsá nějaké dobroty. Pokud patříte mezi ty, kteří nejraději sáhnou po celozrnné svačince, uvítáte tento recept.

Někteří na večer u televize sáhnou po brambůrkách, chipsech nebo popcornu. Jiní mají raději zdravější mlsání ve formě ořechů, slunečnicových semen nebo celozrnných sucharů a krekrů. Jestliže patříte do druhé skupiny, pravděpodobně uvítáte tento recept na lněné suchary. Jejich příprava není nijak složitá a zvládne ji prakticky každý.

Fotografie: Unsplash

Nejdříve si udělejte těsto

Na tuto pochoutku budete potřebovat 100 ml vody, 100 ml slunečnicového (či jiného rostlinného) oleje, 270 g hladké mouky, 50 g cukru, pytlík lněných semen a sůl. Jako první si uděláte základ na těsto tak, že do mouky přisypete 4 lžíce lněných semen a promícháte je spolu. Následovně přidáte přichystaný cukr a lžičku soli.

Forografie: Pixabay

Ujistěte se, že jsou všechny dosavadní přísady dobře smíchány. Poté slijte vodu s olejem dohromady do menšího hrnečku a postavte jej na plotnu. Vroucí směs vylijte do základu z mouky a dalších přísad a důkladně promíchejte, abyste získali těsto. Jakmile v míse neuvidíte ani sebemenší zbytky oleje nebo suché mouky a hmota je správně spojená, odložíte ji a necháte těsto odpočívat.

Stačí už jen vyválet a upéct

Po 15 minutách je hmota připravená na další práci. Těsto vytáhnete z mísy a po částech jej rozválíte na tenké plátky. Ideálně by měla mít krájená hmota méně než 5 milimetrů, aby se tak rychleji upekla a suchary byly opravdu křupavé. Nakrájené kousky pokládáte na plech vystlaný pečícím papírem a vkládáte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečete přibližně 10 minut do doby, než jsou krekry zlatavé.

Fotografie: Unsplash

Nejen že si na výsledku pečení skvěle pochutnáte, můžete do něj zapojit celou rodinu. Příprava je vskutku jednoduchá a do konečného krájení se moc rády zapojí i malé děti. Pokud jim svěříte formičky na vykrajování perníčků, budou krekry naporcovány téměř okamžitě. Navíc zde při krájení nepracujete s moukou, takže se nemusíte bát, že by vaše ratolesti skončily celé bílé či jinak umazané.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]