Khachapuri je považováno za tradiční jídlo pro obyvatele Gruzie, v domácnostech je pravidelně připravován jako snídaně. Recept na její přípravu je ale poměrně obsáhlý a náročný.
Tradiční Khachapuri je mnohdy opravdovým oříškem i pro velmi zkušeného kuchaře. Jedná se ale o recept, který lze snadno upravit a odlehčit, proto se dá připravit i v domácích podmínkách. Nejedná se sice o dokonalou kopii, ale i tak nám tento recept dokáže přiblížit, jak vypadá tradiční gruzínská kuchyně. Jeho příprava nezabere více než 15 minut.
Ingredience potřebné na přípravu odlehčené verze khachapuri:
- 300 gramů tvarohu
- 50 gramů tvrdého sýra
- 3 středně velká vejce
- 100 mililitrů mléka
- 6 krajíců chleba
- 3 polévkové lžíce rostlinného oleje
- sůl, kopr, kurkuma
Tahle líná večeře trumfne všechny vaše dosavadní nápady. Unikátní tousty připravíte za 5 minut téměř zadarmo
Pomocí chleba dokážeme připravit náhradu
Aby se nám omáčka dostatečně odležela, připravíme si ji hned v prvním kroku. Budeme na ni potřebovat smíchat nasekaný kopr s tvarohem, vše uděláme v misce. Směs je dobré dochutit také solí a pepřem. Tvrdý sýr, který máme na recept také připravený, si nakrájíme na tenké proužky.
Směs z vajec a mléka dokáže zjemnit krajíce chleba
V další misce si připravíme kombinaci vejce a mléka, kterou rozšleháme. Tuto směs dochutíme solí a kurkumou. Nyní máme veškeré ingredience připravené, na pánvi si tedy rozehřejeme tenkou vrstvu rostlinného oleje. Jednotlivé krajíce chleba postupně namažeme vrstvou tvarohové hmoty, na polovinu z nich položíme také nakrájený sýr.
Postupně tvoříme sendviče s tvarohem a vaječnou směsí
Na vrstvu sýra poté umístíme zbylé tři krajíce chleba a to tak, abychom sýrovou vrstvu překryly stranou chleba, která je namazaná tvarohem. Tímto stylem si vytvoříme 3 stejné chlebové sendviče. Každý takový sendvič obalíme ze všech stran ve vaječné směsi a umístíme na pánev. Jakmile máme krajíce z obou stran osmažené dozlatova, na chvíli pánev přiklopíme poličkou, abychom měli jistotu, že je pokrm hotový i uvnitř.
Napište komentář