Cuketová zacusca aneb vitamíny na zimní období podle rumunského receptu

Když se zima ptá, co jste dělali v létě, někdo krčí rameny a někdo jen sáhne do spíže a vytáhne chutnou zakonzervovanou zeleninovou směs.

Zásoby na zimu si lidé dělají od dávných dob. Tehdy to býval jediný způsob, jak zimu přežít. Dnes, kdy jsou i v zimě supermarkety plně, se to může jevit jako přežitek, ale tak tomu není. Asi nikdo nepopře, že ceny zeleniny v zimě a létě jsou velmi odlišné a to co v zimě stojí majlant je obvykle v létě k dostání za zlomek ceny. Proto je i v dnešní době moudré vytvořit v létě zásoby, které v zimě přijdou k chuti.

Suroviny na přípravu zacuscy

  • 2 kilogramy cukety
  • 1 kilogram rajských jablek
  • 200 gramů mrkve
  • 200 gramů čerstvých paprik
  • 3 stroužky česneku
  • 140 gramů rajského protlaku
  • 120 mililitrů oleje vhodného na tepelnou úpravu
  • 100 gramů cukru
  • 80 mililitrů vinného octa
  • Sůl podle chuti
  • Chilli papričky podle chuti
  • Dostatek sklenic a víček

Příprava pravé rumunské cuketové zacuscy

Nejprve se postarejte o důkladnou očistu sklenic i víček. Je to nutné i v případě, že používáte sklenice i víčka zbrusu nová. Důkladně je umyjte a vypláchněte tak, aby tam nezůstaly žádné čistící prostředky.

Pro zajištění trvanlivosti konzervovaných potravin je ideální použít sklenice i víčka sterilní. To můžete zajistit tím, že je dáte do myčky bez prostředků na mytí nádobí a myčku zapněte na nejdelší program s nejvyšší teplotou.

Během sterilizace sklenic už můžete začít připravovat zeleninu. Všechnu důkladně omyjte a odkrájejte odpadní části. Cukety vybírejte raději mladé. Nebudete je muset loupat, vyndavat z nich pecky a jejich chuť je přeci jen trochu jemnější, než u starších plodů.

Všechnu zeleninu nakrájejte na takové kousky, které umožní ji vzápětí zpracovat v mlýnku na maso. Vznikne tak zeleninová kaše s malými kousky zeleniny.

Zeleninovou směs dejte na oheň do hrnce s rozpáleným olejem a pravidelně míchejte. Přidejte sůl a zelenina si pustí dostatek vody. Takto směs vařte asi 20 minut. Pak přidejte rajský protlak a cukr, ztlumte oheň a duste deset minut pod poklicí. Přidejte ocet a chilli papričky s česnekem. Zamíchejte a vařte ještě dalších 5 minut. Pak oheň vypněte a ještě horkou zacuscu nalijte do sklenic, uzavřete je víčky a otočte je dnem vzhůru. Po vychladnutí uchovávejte v chladu a temnu.

Tipy na závěr

Pokud nemáte rádi v podobných pokrmech tvrdé slupky z rajčat a zároveň si chcete usnadnit práci s čištěním mlýnku na maso právě od těchto slupek, kupte pasírovaná rajčata. Druhou možností je rajčata předem oloupat. To uděláte lehce snadným trikem. Rajčata na protilehlé straně k bubáku nakrojte ostrým nožem do kříže a úplně je pokryjte na tři minuty horkou vodou. Pak je prudce ochlaďte a slupka půjde snadno oloupat.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]