Dezertní tiramisu ROLÁDA s grankem a vůní kávy podle bleskurychlého receptu

Roláda s příchutí legendárního italského dezertu tiramisu. To je recept, který vám dnes přinášíme a který se ukáže být jako neocenitelný při přípravě slavnostního občerstvení. Nejenže si delikátní chuť tohoto dezertu podmaní i ty nejnáročnější gurmány, ale je i nádherná na pohled. Nedostižná kombinace, díky které si tento dezert zamilujete.

Na roládu tiramisu budete potřebovat následující ingredience:

Na těsto:

  • vajíčka – 4 ks
  • moučkový cukr – 120 g
  • hladká mouka – 120 g
  • sůl – 1 špetka
  • vanilkový cukr – 1 čajová lžička

Na sirup:

  • instantní káva – 5 g
  • voda – 70 ml
  • kávový likér – 2 až 3 polévkové lžíce

Na krém:

  • mascarpone nebo philadelphia – 500 g
  • 33% smetana ke šlehání – 250 g
  • moučkový cukr – 120 g
  • čokoláda – 50 g
  • kakaový prášek nebo granko – 1 až 1,5 čajové lžičky

Návod na přípravu:

Vyklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. K bílkům přidejte špetku soli a elektrickým šlehačem je střední rychlostí šlehejte, dokud nevytvoříte lehkou a průhlednou pěnu. Pak zvyšte rychlost a pokračujte ve šlehání, dokud nevytvoříte měkkou pěnu. V tu chvíli začněte po malých dávkách přisypávat cukr smíchaný s vanilkovým cukrem a pokaždé je špachtlí důkladně promíchejte, aby cukr nezůstal v dolní části. Pak zvyšte rychlost šlehání a pracujte dál, dokud se cukr úplně nerozpustí a na povrchu sněhu se nezačnou po vytažení metliček vytvářet pevné špičky.

Nyní po jednom přidávejte k bílkům také žloutky a pokaždé je šlehačem střední rychlostí zašlehejte. Když jsou žloutky a bílky opět spojené, prosejte přes síto hladkou mouku a špachtlí ji ve dvou dávkách přimíchejte do směsi. Míchejte těsto jen krátce a opatrně, aby se bílková pěna nesrazila.

Když vytvoříte jednolité těsto, vyložte plech pečicím papírem, naplňte jej těstem (nemělo by být tekuté, jinak jste dostatečně nerozšlehali bílek) a špachtlí jej rozprostřete po celé ploše plechu do roviny. Vrstva by neměla být silnější než půl centimetru. Vložte budoucí korpus do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte jej po dobu 8 až 12 minut. Těsto musí zůstat vláčné, aby šlo stočit do roličky.

Dopečené těsto vyklopte na mřížku a aniž byste stáhli pečicí papír, zakryjte jej utěrkou, stočte ji i s těstem do pevné role a takto nechte úplně vychladnout a pak ještě 2 až 3 hodiny odstát.

Připravte šálek kávy a nechte ji vychladnout. Pak k ní přilijte likér.

Čokoládu nastrouhejte na hrubém struhadle a vložte ji do lednice, aby se nerozpustila.

Smetanový sýr vložte do mísy a vyšlehejte jej šlehačem do hladké konzistence. Moučkový cukr smíchejte se smetanou ke šlehání a vyšlehejte z něho měkkou šlehačku, která po vytažení metel nechává měkké špičky. Šlehačku pak špachtlí přimíchejte do hladkého smetanového sýra a šlehačem šlehejte dohladka. Zhruba jednu třetinu krému si odložte stranou a do zbylého množství přidejte strouhanou čokoládu a dobře promíchejte.

Korpus rozmotejte z utěrky, sloupněte z něho pečicí papír, ořízněte okraje do roviny a otočte ho hrubou stranou vzhůru. Tu pomažte sirupem z kávy a likéru a natřete ji smetanovým krémem s čokoládou.

S pomocí pečicího papíru těsto srolujte do pevné rolády, položte ji na talíř a zbylou třetinou smetanového krému pomažte celý její povrch. Ozubenou stěrkou na ní vytvořte ozdobné rýhy a posypejte ji kakaem. Část smetanového sýra na ozdobu můžete na roládu nastříkat zdobicím sáčkem a vytvořit tak ještě zdobnější charakter dezertu.

Hotovou roládu vložte do lednice na 5 až 6 hodin ztuhnout.

Dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]