Domácí kvašené zelí si zamilujete. Jeho přípravu zvládne i začátečník

Domácí kvašené zelí si oblíbíte už po prvním ochutnání. Také je daleko zdravější než to kupované a kromě jiného jej připravíte během několika málo minut. Pak už jen postačí trocha té trpělivosti při procesu kvašení a vynikající výsledek je na světě.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu domácího kvašeného zelí?

Než se pustíte do práce, obstarejte si:

  • 1 kilogram hlávkového bílého zelí
  • 20 gramů kuchyňské soli
  • 4 až 5 ks čerstvých mrkví (nebo dle chuti)
  • 1 až 3 ks žluté cibule (nebo dle chuti)
  • pár hořčičných semínek (nemusí být)
  • kousek čerstvého křenu (nemusí být)
  • celý kmín (dle chuti)
  • krupicový cukr (dle chuti, pakliže chcete sladkokyselý produkt)

Jak postupovat při přípravě domácího kvašeného zelí?

Nejprve si připravte sklenice určené k nakládání zeleniny s kompatibilními víčky. Měly by být řádně vysterilizované a suché. Dále si k ruce vezměte zelné hlávky a jejich svrchní listy otrhejte.

Poté zelí omyjte vodou, překrojte na polovinu a nakrouhejte nahrubo do velké mísy. Možné je zeleninu rovněž nakrájet na jemné nudličky ostrým nožem.

Dochucování zelí různými surovinami

V další fázi nakrouhané zelí prosolte a čistýma rukama důkladně promíchejte. Také přidejte dle libosti nahrubo nastrouhanou a loupanou mrkev, případně i cibuli a dochuťte například celým kmínem anebo hořčičnými semínky.

Kombinace surovin je jen na vás a vašich preferencích. Možné je připravit pouze zelí s kmínem a solí. Až bude zelný salát dostatečně promísen, nechte jej stát při pokojové teplotě dvě až tři hodiny, pustí mezitím šťávu.

Vrstvení zelí do sklenic a fáze fermentace

Po uplynutí dvou až tří hodin vymačkejte ze zelí uvolněnou šťávu a navrstvěte ho do sterilizovaných sklenic. Na vrch zeleniny můžete přisypat dle chuti i trochu cukru, ale nemusí být.

Nádoby pak přiklopte víčky a mírně utěsněte. Pak je umístěte ideálně do lavoru, do kterého bude odkapávat případná šťáva během procesu kvašení.

Takto připravené zelí uložte na tmavé teplejší místo (kde bude kolem 20 °C) a nechte fermentovat.

Servírování domácího kvašeného zelí

A jak poznat, že je proces fermentace u konce? Jednoduše tak, že víčka již nebudou vypouklá. V tuto dobu můžete zelí konzumovat. Nesnězené množství pak umístěte ideálně do lednice. Přejeme dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]