Domácí listové těsto je skvělé na přípravu všech možných chuťovek k vínu

Hodně lidí v dnešní době listové těsto kupuje už hotové a zamražené, což je rychlejší a pohodlnější. Ovšem výsledek je s výrobkem z domácího těsta nesrovnatelný.

Když si listové těsto vyrobíte doma z kvalitního másla, už nebudete chtít konzumovat to kupované s příchutí nepříliš kvalitních margarínů. Traduje se, že výroba domácího listového těsta je velmi složitá, ale není to tak hrozné a výsledek rozhodně za tu trochu námahy stojí. Vyrábí se rozbalování a překládáním dvou druhů těst. Vodového a tukového. Když se to povede, výsledné těsto je po upečení lahodné, křehké a krásné lístkuje. Hotové těsto je možné hned použít, nebo zamrazit a použít později.

Suroviny na přípravu domácího listového těsta

  • Tuková kostka:
  • 250 gramů másla
  • 50 gramů hladké mouky
  • Vodánek:
  • 200 gramů hladké mouky
  • 50 gramů hrubé mouky
  • 1 žloutek
  • 125 mililitrů vody
  • Lžička octa
  • Špetka soli

Příprava domácího listového těsta

Pro přípravu listového těsta si nejprve musíme vytvořit dvě odlišné hmoty, které budeme poté překládat a vyvalovat. Jedná se o tukovou kostku a vodánek. Tukovou kostku vytvoříte smícháním na kostky nakrájeného vychlazeného másla a hladké mouky. Pracuje se nejlépe rukama. Pracujte ale poměrně rychle, aby se teplem rukou máslo příliš nerozpouštělo. Nejprve kostičky másla v mouce obalte a pak se je snažte s moukou propracovat. Když dosáhnete homogenní hmoty, vytvaruje z ní čtverec o straně asi 15 centimetrů a dejte ho ztuhnout do lednice.

Vodánek si připravíte smícháním hladké i hrubé mouky, kterou prosejte do misky. Přidejte žloutek, ocet, sůl a vodu. Pokud se vám voda špatně odměřuje, můžete ji bez problémů navázat, protože 1 mililitr vody odpovídá 1 gramu. Je důležité, aby začal správně pracovat lepek, těsto bylo elastické a nemělo tendenci se trhat. Proto by se měl vodánek hníst alespoň pět minut ručně. Hotový vodánek vytvaruje do bochníčku, dejte ho na talířek a vykrojte na něm kříž. Talířek s těstem pak zahalte do igelitu, aby těsto neosychalo a uložte ho na půl hodiny do lednice.

Po půl hodině vodánek vydejte z lednice a na podložce z něj vyválejte čtverec tak, aby veprostřed byla vrstva těsta nejsilnější. Z těsta odstraňte přebytečnou mouku a do jeho středu pak položte tukovou kostku do tvaru kosočtverce. Pak každý z rohů vodánku přeložte přes tukovou kostku. Nezapomeňte vždy očistit těsto od přebytečné mouky. Tímto způsobem zahalte tukovou kostku ve stylu dopisní obálky. Pak vše zabaleno do igelitu a dejte na půl hodiny do lednice odležet.

Překládání těsta

Po půl hodině si pomoučníte pracovní plochu a než se pustíte do rozvalování, těsto nejprve válečkem pobouchejte od jednoho rohu k protilehlému a pak napříč. Tím zajistíte, že se tuková kostka rovnoměrně rozvrství do vodánku. Pak z těsta vyválíme obdélník. Je potřeba postupovat opatrně, abychom těsto nikde neprotrhli. Když je obdélník vyválený, přichází na řadu první překládání. Omezené přebytečnou mouku a těsto přeložíme na třetiny. Těsto dáme na pomoučněný tác a zabalíme do igelitu aby neosychalo. Pak jej znovu uložíme na půl hodiny do lednice.

Pak těsto z lednice vyndáme, posypeme pracovní plochu moukou a těsto na ni položíme tak, že je o 90 stupňů otočené. Pokud jsme tedy předtím končili s těstem orientovaným na výšku, nyní jej umístíme podélně. A znovu vyválíme obdélník. Pak ometeme přebytečnou mouku a těsto skládáme na čtyřikrát. Kratší stranu obdélníku přehneme lehce za polovinu a protilehlou stranu přehneme k té první. Pak ve stejném směru těsto přehneme na polovinu, přendáme na pomoučněný tác a dáme znovu do igelitu a do lednice na půl hodiny ztuhnout.

Třetí překládání je úplně stejně, jako to první – na třetiny. Poté dejte těsto ztuhnout do lednice zabalené v igelitu a máte hotovo. Z hotového těsta můžete upéct sladký štrůdl či kremrole stejně dobře jako slané pizza šneky či jiné pochoutky. Lze skladovat i několik dní v lednici, ale můžete ho uložit i do mrazničky.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]