Nový recept na kynuté sladké šneky měkké jako pavučinka. Můžete je naplnit pudinkem, povidly nebo máslem s cukrem a skořicí. To už je na vaší fantazii!

Fotografie: Se souhlasem Vlastimily Kovaříkové

Pokud přemýšlíte nad tím, čím pohostíte vaši návštěvu nebo jen máte chuť na něco sladkého, vyzkoušejte kynuté šneky, do nichž se dává ořechová náplň, a nakonec se potřou domácím sirupem.

V případě, že byste se chtěli pustit do pečení, můžete si vyzkoušet i domácí šneky, které nemusíte naplnit pouze ořechy. Náplň si každý může přizpůsobit vlastním chutím a podle toho, co má nejraději. Z těsta nemusíte dělat pouze šneky, ale lze z něj udělat třeba i závin nebo plněné rohlíky. Záleží pouze na vás a vaší fantazii, co z těsta vytvarujete a čím jej naplníte.

Potřebné ingredience na šneky

  • 800 gramů hladké mouky
  • 200 gramů másla
  • 40 gramů droždí
  • 300 ml mléka
  • 3 ks žloutky
  • 4 lžičky cukru
  • 1 / 2 lžičky soli

Náplň:

  • 200 gramů mletých vlašských ořechů
  • 3 ks bílky
  • 4 lžíce cukru

Sirup:

  • 300 ml obyčejné vody
  • 50 gramů cukru
  • 2 plátky citronu

Nyní začněte s přípravou těsta

Jako první se pusťte do přípravy těsta, k čemuž budete potřebovat hlubší mísu. Do té dejte sušené nebo čerstvé droždí (volba je jen na vás). Následně přidejte 3 vajíčka, ale pouze žloutky z nich. Oddělte tedy bílky od žloutků a bílky si ponechte v jiné míse. Nyní byste tedy měli mít v míse 3 žloutky, cukr a droždí, které je potřeba umíchat tak, abyste se zbavili hrudek a bylo vše hladké.

Zpracujte těsto dohladka

K ruce vezměte střední hrnec, ve kterém si ohřejte na plotně 300 ml mléka a následně do něj přidejte máslo. Hned poté, byste měli mléko míchat a přestaňte, až se máslo rozpustí. Až přestanete míchat, nechte tuto směs lehce zchladnout a následně ji přidejte do mísy s droždím, cukrem a žloutky. Vše promíchejte, aby se ingredience hezky spojily a přidejte část mouky. Nyní je čas na to, abyste ze všech těchto ingrediencí udělali hezké těsto.

Ze začátku zadělávání těsta vám jistě pomůže vařečka a později pracujte rukama. Hned na začátku přidejte 1 / 2 lžičky soli a v průběhu hnětení přidávejte po částech mouku. V momentě, kdy už se těsto nepřichytává na stěny mísy, udělejte z něj jednu velkou kouli a nechte ji uprostřed mísy. Přes misku natáhněte čistou utěrku a dejte vše na teplé místo, kde bude těsto ještě kynout přibližně dalších 10 minut.

Připravte si náplň do šneků

Zatímco bude těsto dále kynout, máte čas na to, abyste si připravili náplň do šneků. Z bílků, které jste si předtím odložili, nyní vyšlehejte nejlépe elektrickým šlehačem sníh. Během šlehání je potřeba přidávat k pěně cukr a díky tomu vám vznikne hustá pěna, které se říká sníh. Jelikož by vám neměla jít vyklopit přidejte k ní ořechy a zamíchejte.

Vraťte se k těstu

Nyní byste se měli vrátit k těstu, s nímž je potřeba dále pracovat. Na dřevěnou desku si dejte mouku a na ní vyválejte těsto do velké a tenké placky. Ta by měla být nejlépe ve tvaru obdélníku, aby se s těstem dobře pracovalo. Dále je potřeba sáhnout po připravené náplni z bílků a ořechů, kterou stačí natřít na rozválené placky. Až budete mít vše rozetřeno, srolujte placky do pevných rolád a po každém druhém otočení roládu odřízněte nožem nebo kráječem na pizzu.

Začněte rozehřívat troubu

Blížíte se k několika posledním krokům, které je potřeba udělat před dokončením rolády. Z celého těsta byste měli mít několik menších rolád, ze kterých postupně odkrajujte kousky přibližně 2 cm široké. Připravte si plech, na který položte pečící papír a na něj vyskládejte kousky rolády. Troubu si předehřejte na 180 °C a připravené šneky do ní vložte na 25 až 30 minut. Mezitím, co se budou péct, si můžete připravit sirup.

Během pečení šneků máte čas na to, abyste si připravili sirup. V menším hrnci přiveďte k varu vodu, cukr a dva plátky citronu. Až bude mít tato směs hustou konzistenci, můžete vypnout plotnu a tímto sirupem polít povrchy upečených šneků. Až šneci vychladnou, sirup na nich zatvrdne a už je stačí před podáváním pouze posypat moučkovým cukrem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]