Domácí listové těsto pro začátečníky

Pokud máte rádi slané nebo sladké záviny z listového těsta, jistě oceníte recept na domácí těsto, které je mnohem chutnější než kupované a zvládne ho i začátečník.

Skvělé je, že domácí listové těsto si můžete připravit kdykoliv budete mít čas a dát si ho do mrazáku, stejně jako to kupované. Rozmrazíte si ho až dle potřeby. Potřebovat na něj budete jen obyčejné potraviny, stejně jako na každé jiné těsto. Pokud pravidelně pečete, pravděpodobně je všechny do jedné budete mít doma v lednici nebo ve špajzu.

Co budete potřebovat na přípravu?

Na listové těsto potřebujete 200 mililitrů teplé vody a stejné množství mléka. Pak potřebujete lžičku soli a 8 gramů sušeného droždí. Připravte si také 800 gramů hladké mouky, jedno vejce a 160 gramů změklého másla. Těsto začněte připravovat tak, že si promícháte mléko s teplou vodou, solí, vejcem, sušeným droždím a nakonec přisypete prosátou hladkou mouku. Ze všech potravin pak vypracujte hladké homogenní těsto vláčné konzistence.

To nakonec přikryjte potravinovou fólií a nechte kynout na teplém místě dvacet minut. Po dvaceti minutách vyjměte těsto z mísy a dejte ho klasicky na připravený pomoučený vál. Až těsto trochu propracujete, rozdělte ho na osm kousků stejné velikosti. Každý připravený bochánek těsta pak vyválejte na tenko. Pláty pak rovnoměrně pomažte máslem. Aby vám to šlo dobře, je důležité, aby máslo bylo opravdu změklé. Jinak jde na těsto špatně mazat.

Jak listové těsto skladovat

Následně všechny pomazané pláty těsta naskládejte na sebe a přejeďte je válečkem. Z této placky jednotlivých částí pak vytvořte jakýsi závin. Jednoduše těsto srolujte. Závin pak nakrájejte na stejně široké porce. Takto můžete připravené těsto skladovat v lednici, případně i v mrazáku až do té doby, než s ním budete pracovat dál. Pokud chcete rovnou péct, dejte těsto alespoň na hodinu odpočinout do lednice a pak pokračujte.

Těsto můžete využít například na přípravu slaných šneků. Stačí těsto vyválet, potřít kečupem, posypat bylinkami a poté na něj naskládat plátky šunky a sýru. Potom srolujte a krájejte plátky. Ty pokládejte na pečící papír a před pečením potřete vajíčkem. Stejně tak můžete upéct slaný štrůdl, který je chutný se špenátem nebo více druhy sýru. Pokud dáváte přednost sladkému, udělejte klasický jablečný nebo makový závin.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]