Jak správně připravit sulc?

Sulc je nejen chutným pokrmem, ale také zdravým. Dokáže posílit hlavně klouby v těle. My vám nyní přinášíme několik tipů, jak ho připravit tím nejlepším způsobem. Pokud se radami budete řídit, výsledek bude vždy dokonalý. 

Praktické tipy, které usnadní přípravu sulcu

Než se pustíte do vaření sulcu, zodpovězme si pár následujících otázek:

  • Jaké maso je nejvhodnější na přípravu sulcu? Na dokonalý sulc použijte zejména vepřové nožky, uši, ocásky, mozek, nebo kuřecí vnitřnosti a kůžičky. Tyto suroviny totiž do vody uvolní látky podobné želatině. Sulc tak získá potřebnou strukturu. 
  • Je vhodné maso před vařením namáčet? Aby sulc nebyl kalný, je potřeba maso vždy namáčet. Ideálně ho nechte ve studené vodě přes noc. Minimální doba je však 8 až 12 hodin. 
  • Jak se vypořádat se zakalením vývaru? I přesto, že maso před vařením namočíte, může se vývar zakalit. Nečistoty snadno pohltí například vaječný bílek. Potřebovat budete 1 bílek z vejce na 1 litr tekutiny. Občas zabere i přidání špetky kyseliny citronové do vody. 
  • Jaká teplota je vhodná k tuhnutí sulcu? Ideálním místem k ztuhnutí sulcu je samozřejmě lednice. Pokud je zimní období, nedoporučuje se huspeninu dávat do prostředí terasy, nebo balkonu. Ztratila by tak svou chuť. 
  • Je nutné přidat do vývaru želatinu? Správně uvařený vývar z masa by měl tuhnout bez vložení jakékoliv další přísady. Pokud si ale nejste jistí konzistencí, můžete do vody vlít čirou želatinu. Ta tuhnutí uspíší. 
  • Čím sulc dekorovat? Do směsi masa a vývaru je možné přidat před ztuhnutím kolečka sterilované mrkve, sterilovaný hrášek, petrželku, vařené vejce, nebo kyselé okurky. Povrch huspeniny lze ozdobit například plátky citronu. 

Recept 1.: Sulc z vepřového a hovězího masa

K přípravě huspeniny s vepřovým a hovězím masem si obstarejte následující suroviny:

  • 2 středně velké vepřové kýty
  • 1 větší kus vepřové kotlety
  • 1,3 kilogramy hovězího masa
  • 1 mrkev
  • 1 cibuli
  • 5 až 6 stroužků česneku
  • 4 až 6 bobkových listů
  • 10 kuliček pepře a nového koření
  • sůl dle chuti
  • petrželku na ozdobu

Jak připravit sulc z vepřového a hovězího masa?

Vepřové i hovězí maso důkladně očistěte od blanek a jiných nečistot, pokrájejte na menší kusy a vložte do studené vody. Nechte ho v tekutině ideálně přes noc, minimálně však 8 až 10 hodin. Druhý den odlijte vodu a vlijte do hrnce čistou. Měl by sahat zhruba pět centimetrů nad maso. Vodu přiveďte na silném plamenu k varu a posléze lžící, nebo sítkem odstraňte pěnu na povrchu. To proveďte v prvních deseti minutách.

Následně zmírněte plamen a vařte maso pod poklicí asi čtyři až pět hodin. Občas obsah hrnce promíchejte. Zhruba po třech hodinách přidejte k masu očištěnou zeleninu a koření a pokračujte s vařením další hodinu. Až uplynou čtyři až pět hodin, odstavte vývar z plotny. Maso, koření a zeleninu vyjměte z hrnce. Až vepřové a hovězí vychladne, natrhejte jej na malé kousky a vložte do mísy. To samé udělejte i se zeleninou. Tu nakrájejte na kolečka, či menší kostky.

Vývar nakonec osolte, ochuťte lisovaným česnekem a vlijte do mísy k masu i zelenině přes jemné sítko, nebo gázu a nechte v lednici zcela ztuhnout. Podávejte pokrájené na plátky s chlebem, nebo houskou. 

Recept 2.: Rychlý sulc s želatinou

Na přípravu rychlého sulcu budete potřebovat:

  • 500 gramů masa dle obliby (hodí se kuřecí, krůtí, nebo i vepřové a hovězí)
  • 1 litr vody
  • 1 cibuli
  • 1 až 2 bobkové listy
  • 2 až 3 kuličky nového koření
  • 5 bobulí jalovce
  • 15 gramů želatiny
  • sůl dle chuti

Jak postupovat při přípravě rychlé želatiny?

Veškeré vybrané maso omyjte a ponořte do studené vody na tři až čtyři hodiny. Pak vodu odlijte a maso opět opláchněte. Do hrnce nalijte čistou vodu a k masu vložte jalovec, cibuli, nové koření, bobkové listy a přiveďte k varu. Nezapomeňte odstranit pěnu na povrchu vývaru.

Doba varu se odhaduje na dvě hodiny. Až bude maso měkké, vyjměte jej z vývaru, natrhejte na kousky a rozložte do misky, či zapékací mísy. Vyvařenou směs přeceďte přes jemné sítko, ochuťte solí, zahustěte nabobtnalou želatinou (na 15 gramů 5 lžic vody) a ještě mírně povařte do zhoustnutí. Poté vývar nalijte na maso.

Do sulcu je možné přidat i mrkev, vařené vejce, nebo hrášek. Nechte tuhnout v lednici několik hodin a poté podávejte s čerstvým pečivem. Dobrou chuť!

Recept 3.: Sulc připravený v multifunkčním hrnci

Příprava sulcu v multifunkčním hrnci není nijak složitá. Jedná se prakticky o stejný způsob vaření, jako v předchozích případech. Potřebovat budete tyto ingredience:

  • 1 celé kuře
  • 1 kilogram hovězího masa i s kostí
  • 2 vepřové kýty
  • 400 gramů kuřecích prsou
  • 8 kuliček pepře
  • 2 bobkové listy
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 100 gramů petrželky
  • sůl dle chuti
  • sterilovaný hrášek
  • vařená vejce

Jak postupovat při přípravě sulcu z multifunkčního hrnce?

Stejně jako v předchozích receptech si maso omyjte, naložte do studené vody a nechte stát přes noc. Následující den opět omyjte, do hrnce nalijte čistou vodu, k masu přidejte veškeré koření a zeleninu a vařte do změknutí. Tento proces bude trvat zhruba pět hodin. Pak maso vyjměte z hrnce, nechte vychladnout a v další fázi otrhejte od kosti a nakrájejte na kousky.

K ruce si vezměte mísu a masové kousky do ní rozprostřete, také můžete přidat zeleninu a vejce. Zhotovený vývar ochuťte solí, česnekem a přelijte jím přes jemnou gázu, či sítko maso se zeleninou. Nechte ztuhnout v chladničce 7 až 12 hodin.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]