Jak vyčistit gril? Kartáčem, jedlou sodou i speciálními prostředky

Grilování patří k nejoblíbenějším letním aktivitám. Abychom ale chránili naše zdraví i bezpečnost, musíme gril pravidelně čistit. Usazeniny a připálený tuk totiž mohou začít hořet a také produkovat škodlivé látky včetně karcinogenů. Jak si tuto činnost maximálně usnadnit? Pomohou přírodní suroviny i šetrné čisticí prostředky!

Pravidelné čištění neodkládejte

Po každém použití je nutné pečlivě očistit rošt. Obecně platí, že čím dříve to uděláte, tím lépe. Například z grilu na dřevo se zbytky jídel a mastnota nejlépe odstraňují ještě za tepla. Stačí ho tedy zažehnout a nechat hořet zhruba čtvrt hodiny – než se přestane tvořit kouř. Ze zbytků se rázem stane popel, který odstraníte během pár vteřin. Plynové a elektrické grily je naopak před údržbou vždy potřeba odpojit od zdroje. Více informací o zdravém a bezpečném grilování se můžete dočíst v tomto článku.

Drátěný kartáč

Většinu nečistot odstraníte mechanicky – drátěným kartáčem. Konkrétní typ vybírejte podle vašeho roštu. Na drátěné varianty jsou ideální takzvané triangle kartáče, zatímco rošty z nerezu a litiny nejlépe vyčistíte kartáčem s obdélníkovou či čtvercovou hlavicí. Délku a šířku kartáče volte podle velikosti grilu, A pokud jde o materiál, nejlevněji pochopitelně vychází plast, ale kov má delší životnost a dřevo zase lépe vypadá.

Posezónní údržba

Na konci léta pak nezapomeňte gril očistit kompletně, včetně vany. Nejen, že oživíte jeho vzhled, ale také prodloužíte jeho životnost a další používání bude bezpečnější a hygieničtější. Využít k tomu můžete přírodní prostředky i speciální saponáty. Ať už dáváte přednost kterékoliv z těchto možností, spoustu inspirace nabízí Norma leták – a díky akčním nabídkám navíc výrazně ušetříte. 

Jedlá soda a ocet

Oblíbený domácí pomocník pomůže i při čištění grilu. Jak na to? Jednoduše smíchejte jedlou sodu s mýdlem, aby se vytvořila jemná pasta. Tu pak naneste na hadřík z mikrovlákna nebo měkkou houbičku a celý gril očistěte. Jakmile budete mít hotovo. Na závěr ještě použijte ocet, který gril krásně vyleští.

Káva, citron a sůl

Připálené nečistoty z mřížky a hořáků snadno odstraní také kávová sedlina. A pokud potřebujete ještě silnější směs, můžete do kávy přidat šťávu z jednoho citronu a hrubozrnnou sůl.

Novinový papír

Dále k čištění poslouží i staré noviny. Gril na ně po vychladnutí položte a opatrně zabalte. Nechte působit přes noc, aby nečistoty změkly. Ráno už gril jen očistěte přípravkem na trouby. Nejspíš budete překvapeni, jak rychle mastnota i připáleniny zmizí.

Chemické čištění

Pokud dáváte přednost syntetickým přípravkům, vyzkoušejte některý ze saponátů určených přímo na grily. Osvědčily se zejména přípravky proti mastnotě jako Jar nebo Sanytol. Pomůže ale i obyčejná mýdlová voda s trochou přípravku do myčky, který zajistí dokonalý lesk – podobně jako zmiňovaný ocet.

Pozor ale na adhezní čističe, tedy ředidlo, benzín apod. Gril by mohly nenávratně poškodit, proto se jim raději vyhýbejte stejně jako drátěnkám nebo houbičkám s hrubým povrchem.

Čištění vany grilu

Záleží na druhu grilu, ale většinou si vystačíte se špachtlí ze dřeva nebo tepluvzdorného plastu. Jakmile gril vyhasne nebo vychladne, nečistoty s ní opatrně odstraňte. Některé grily pak můžete kompletně rozebrat a jednotlivé části umýt. 

TIP na závěr: Pokud chcete grilovat narychlo a nemáte na čištění roštu čas, použijte tentokrát praktické grilovací tácky. Ideální jsou na klobásy a další uzeniny. Maso by se na nich nemuselo dobře propéct, pokud tedy dáváte přednost steakům, pořiďte si ještě přenosný rošt, který očistíte velmi snadno a rychle.