Jemný hruškový koláč s tvarohem

Pokud jste na zahrádce v ovocném sadu sklidili sladké a šťavnaté hrušky, můžete jich pár použít k upečení následující dobroty. Hruškový koláč s tvarohem si oblíbí celá vaše rodina. Jeho příprava není nijak složitá. Dokonale se bude hodit k ranní kávě, nebo třeba dobrému ovocnému čaji.

Potřebné ingredience na přípravu hruškového koláče s tvarohem

Na těsto budete potřebovat:

  • 600 gramů hladké mouky
  • 200 gramů moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 250 gramů másla
  • špetku soli
  • 1 kypřící prášek do pečiva

Na náplň do koláče si obstarejte:

  • 1 kilogram hrušek
  • 500 gramů měkkého sladkého tvarohu
  • kůru z půlky citronu
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 2 balíčky vanilkového pudinku
  • 200 gramů moučkového cukru
  • trochu mleté skořice

Jak připravit hruškový koláč

Nejdříve se pusťte do zhotovení těsta. V míse si smíchejte hladkou mouku s kypřícím práškem, moučkovým cukrem, solí, vejci a přelijte rozpuštěným a vychlazeným máslem.

Vypracujte ideálně rukama hladké, měkké a homogenní těsto. To nechte odpočívat asi dvacet minut. Mezitím si připravte náplň. Hrušky očistěte, omyjte a nakrájejte na menší kostičky. Pokud je ovoce spíš kyselejší, můžete jej ochutit trochou cukru. Také přisypte do hrušek mletou skořici a vanilkový pudink.

Vrstvení těsta do plechu a kompletace koláče

K ruce si následně vezměte plech a vystelte jej pečícím papírem. Na dno rozprostřete rukama jednu polovinu připraveného těsta a na něj natřete sladký tvaroh.

Poté navrstvěte ochucené hrušky a ty překryjte plátem zbylého těsta. Povrch propíchejte na několika místech vidličkou.

Fáze pečení a servírování

Koláč dejte péct do trouby na 180 stupňů po dobu 35 až 40 minut. Až bude upečený, vyjměte jej z trouby a povrch pomažte trochou másla. Podávejte vychladlý, pokrájený na menší kousky. Skvělý bude hruškový zákusek například se zakysanou smetanou. Přejeme vám dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]