Jemný kefírový koláč s mletým masem se bude hodit jak k rodinnému obědu, tak i k večeři

Slaný koláč plněný mletým masem se hodí nejen k obědu a k večeři. Pohostit jím můžete klidně i návštěvu, která si ho dozajista zamiluje už po prvním soustu. Oceníte jej ovšem i na svačinu do práce. Pusťte se do pečení, je dokonalý!

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu slaného kefírového koláče s mletým masem?

Na těsto a náplň si obstarejte následující:

  • 400 mililitrů kefíru
  • 400 gramů mletého vepřového masa
  • 80 gramů cibule
  • 300 gramů polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 1 a ½ lžičky soli
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžičku krupicového cukru
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 1-2 rajčata dle chuti

Jak postupovat při přípravě slaného kefírového koláče?

Nejdříve se pusťte do náplně. Oloupejte si cibuli a nakrájejte ji najemno. Pak ji orestujte dozlatova na troše slunečnicového oleje. Po dvou minutách přidejte i mleté vepřové maso a nadále opékejte (asi 7 minut). Nezapomeňte směs ochutit solí a případně i pepřem.

V další fázi začněte s přípravou těsta na koláč. V míse si rozmíchejte vejce se solí, cukrem, polohrubou moukou, sodou a slunečnicovým olejem. Vypracujte metlou hladké a polotekuté těsto.

Kompletace slaného koláče a jeho pečení v troubě

Nyní si k ruce vezměte zapékací misku a vymažte ji olejem. Na její dno vlijte polovinu těsta a dobře rozprostřete. Na těsto následně navrstvěte masovou směs s cibulí a vše přelijte zbylým množstvím těstíčka.

Povrch pak ještě poklaďte plátky rajčete. Koláč dejte péct nakonec do trouby na 40 až 45 minut při teplotě 180 °C.

Servírování slaného koláče s mletým masem

Hotový koláč vyjměte z trouby, nechte mírně zchladnout a poté podávejte. Hodit se k porci bude třeba zeleninový salát nebo nakládaná zelenina. Doplnit tuto slanou chuťovku lze i o zakysanou smetanu nebo řecký jogurt s lisovaným česnekem. Milovníci studených omáček pak jistě nepohrdnou tatarkou či kečupem. Přejeme vám dobré chutnání.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]