Křehké a na jazyku se rozplývající máslové sušenky přijdou vhod kdykoliv vás začne honit mlsná

Máslové sušenky se budou hodit nejen k dobrému filmu, ale třeba i k odpolední kávové siestě. Připravit si jich můžete hned několik do zásoby, co kdyby vás přeci jen honila někdy mlsná? Jejich výroba je skutečně snadná a zvládne ji kdokoliv.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu máslových sušenek?

Než se pustíte do pečení, obstarejte si tyt ingredience na těsto:

  • 250 gramů změklého másla
  • 60 gramů moučkového cukru
  • 8 gramů vanilkového cukru
  • 2 až 3 lžíce citronové šťávy
  • 80 mililitrů slunečnicového oleje
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • 400 až 420 gramů hladké mouky

Jak postupovat při přípravě máslových sušenek?

V míse si nejprve smíchejte změklé máslo spolu s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Později přidejte i citronovou šťávu, slunečnicový olej, kukuřičný škrob a také prosátou hladkou mouku. Ze všech surovin vypracujte ideálně rukama hladké homogenní těsto polotuhé konzistence.

Tvoření máslových sušenek a jejich pečení

Nyní si připravené těsto rozdělte na tři stejně velké části a z každé z nich vyválejte asi 3 až 4 centimetry široký váleček.

Z něj následně tvořte pomocí ostrého nože plátky a pokládejte na plech s pečícím papírem.

Polotovary sušenek nakonec dejte do trouby a pečte asi čtvrt hodiny při teplotě 180 °C.

Servírování máslových sušenek a jejich skladování

Až se máslové sušenky upečou, ještě horké je obalte v moučkovém cukru.

Po vychladnutí je pak podávejte například se šálkem kvalitního espressa, s cappuccinem nebo ovocným čajem. Hodit se bude i horká čokoláda nebo teplé kakao. Nesnězené sušenky následně skladujte ideálně v krabici na suchém místě, nebo v uzavíratelné sklenici. Přejeme vám dobrou chuť.

Tipy na vylepšení sušenek

Pokud zatoužíte po různých variacích sušenek, není problém. Do těsta můžete dle libosti zakomponovat buď kakaový prášek, mleté oříšky, mák nebo strouhaný kokos.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]