Nadýchané japonské buchty z mléčného těsta jsou hitem. Stokrát lepší než česká klasika

japonský chleba

Tento chleba vznikl již na začátku 20.století. V Japonsku je velmi oblíbený, ale protože je opravdu vynikající, postupně se rozšířil i do mnoha jiných zemí.

Představte si, že se zakousnete do měkkého, nadýchaného kousku chleba, který se téměř podobá oblaku. Přesně takový zážitek vás čeká s japonským mléčným chlebem, známým také jako Shokupan. Tento oblíbený chléb si získal tolik fanoušků zejména pro svou jedinečnou texturu a chuť. Trošku připomíná naše dukátové buchtičky. Jeho příprava je jednodušší, než by se mohlo zdát a zvládnou ho i ti méně zkušení.

Ingredience na mléčný chléb

  • 350 g hladké mouky
  • 3 lžíce cukru
  • balíček sušeného droždí (7 g)
  • 2/3 lžičky soli
  • 200 g teplého mléka
  • 30 g másla
  • trocha kukuřičného škrobu

Postup přípravy

Japonský mléčný chléb se datuje na začátek 20. století, kdy Japonsko otevřelo dveře západu a začalo začleňovat evropské pekařské techniky do svých kulinářských praktik. To vedlo k vývoji jedinečného chleba, který kombinoval japonské a západní metody. Vznikl tak nadýchaný, vlhký a jemně sladký chléb, který si rychle získal oblibu mezi místními obyvateli. Uvidíte, že jeho přípravu zvládnete levou zadní.

Do sklenice nalijte teplé mléko a rozmíchejte v něm pytlíček sušeného droždí. Do větší misky dejte mouku a cukr. Mléko s droždím do ní přilijte a začněte promíchávat. Jakmile budete mít směs trochu zpracovanou, těsto osolte a opět míchejte. Poté jej vyklopte na vál a začněte je rukama propracovávat. Těsto by se nemělo lepit.

kynutí těsta

Zapracujte změklé máslo

Pokud se s ním těžce pracuje, můžete jej zabalit do potravinářské fólie a nechat 20 minut odpočívat. Těsto tak více změkne a bude se s ním lépe pracovat. Asi pět minut těsto rukama propracujte a poté ho potřete změklým máslem. To do těsta důkladně zapracujte a přidejte i to, které vám uteklo na pracovní desku. Vypracované těsto vraťte do mísy, překryjte ji fólií a nechte 2 hodiny kynout.

Po vykynutí tvořte z těsta větší kuličky a skládejte je do zapékací mísy vyložené pečícím papírem. Jedna kulička odpovídá zhruba vrchovaté lžíci těsta a potřebujete jich celkem dvanáct. Pokud chcete mít kuličky opravdu přesně velké, musíte si je jednotlivě zvážit. Není to však nutné a kuličky mohou být jen přibližně stejné velikosti.

hotový chleba

Mísu s vyskládanými kuličkami nyní překryjte fólií a nechte ještě dalších 30 minut kynout. Poté kuličky posypte trochou kukuřičného škrobu a dejte do předem vyhřáté trouby. Pečte na 180°C přibližně 20 minut. Poté nechte chleba deset minut vychladnout a můžete se do něj pustit. Skvěle bude chutnat s máslem nebo marmeládou. Uvidíte, že tento nadýchaný chleba zmizí z pekáče, ani se neotočíte. Na podrobný postup se podívejte ve videu.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*