Nejlepší snídaňová pomazánka? Voní po vajíčkách a pažitce!

Jak doplnit vitamíny a antioxidanty hned při snídani? Vhodná jsou vajíčka, která obsahují celou řadu nenahraditelných látek a antioxidantů. Především obsahují cholin zlepšující paměť a fungování mozku, lutein a zeaxantin, látky redukující vznik šedého zákalu a degenerativních onemocnění sítnice. A jak tentokrát připravit vajíčka?

Výbornou volbou je vajíčková pomazánka, kterou milují dospělí i děti s čerstvým bílým nebo celozrnným pečivem. Navíc přípravu zvládnou samy děti, stačí jim být k ruce s radou.

Ingredience

Jak připravit chutnou vajíčkovou pomazánku na snídani nebo ke svačině? Budete potřebovat:

  • vejce – 6 ks
  • kyselé okurky – 4 ks
  • pažitka – svazek
  • majonéza – 1 lžíce
  • bílý jogurt – 1 lžíce
  • hořčice – 1 lžička
  • sůl na dochucení
  • pepř na dochucení

Příprava

Vajíčka uvařte běžným způsobem natvrdo, nechte je vychladnout a nakrájejte je na drobné kostičky. Okurky osušte nebo nechte vykapat kyselý lák a nakrájejte nadrobno. Nasekejte pažitku.

V misce smíchejte vajíčka, okurky, pažitku, majonézu, jogurt a hořčici, dosolte a opepřete. Pomazánkou natřete čerstvé pečivo a podávejte s čerstvě nakrájenou zeleninou.

S brokolicí i bramborem

V každé rodině se dědí typický recept na vajíčkovou pomazánku. V některých rodinách přidávají do pomazánky vařenou brokolici nebo brambory. V tom případě přidejte také 2-3 lžíce másla, aby byla konzistence hladší. Pro dochucení je možné také přidat najemno nakrájenou jarní cibulku nebo okořenit sladkou, případně pálivou paprikou.

Vajíčková pomazánka s mrkví a bazalkou

V této variantě k tradičním ingrediencím přidejte 2 mrkve, 1 cibuli a bazalku. Postupujte stejným způsobem jako v základním receptu, přimíchejte nastrouhanou mrkev, najemno nakrájenou cibuli a sušenou nebo čerstvou bazalku. Nechte 20 minut odležet před servírováním, poté pomažte pomazánkou chlebíčkovou veku nebo jiné čerstvé pečivo.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]