Příprava ravioli má svá pravidla. Většina lidí dělá tyto chyby

Milujete ravioli, ale poslední pokusy nedopadly podle představ? Může to být tím, že při jejich přípravě děláte několik klíčových chyb. My vám ukážeme jak to, o jaké chyby se může jednat, tak vám ukážeme také to, jak se dají dané chyby jednoduše eliminovat. Najednou zjistíte, jak dokonalá italská kuchyně může být.

Špatné těsto

To, že se vám ravioli nepovedou, může být spojeno především s tím, že máte špatné těsto. Problémem může být příliš mnoho mouky, nebo naopak příliš mnoho vody, stejně jako špatná konzistence těsta. Ideální je neexperimentovat a dělat je podle receptu, který má někdo skutečně osvědčený.

Nejlepší variantou těsta na ravioli je to těsto, které se dělá nejenom z mouky a vody, ale přidává se do něho také mléko, kefír a dokonce i máslo. Nebo můžete zkusit jednodušší variantu. Potřebovat budete 3 šálky mouky, ½ šálku vody, 1 vejce a půl lžičky soli.

Teplota vody

Souvisí jak s chvílí, kdy se chystáte ravioli vařit, tak s přípravou těsta. V prvním případě je třeba, aby byly házeny skutečně do vroucí vody. Pokud se podíváme na případ číslo dvě, je dobré, aby se do těsta dávala jenom voda, která je studená. Je chladnější, než je pokojová teplota.

Spěch

Těsto na ravioli vyžaduje čas. Jakmile ho zpracujete, nechte ho ještě odpočívat. A to asi hodinu v lednici. Díky tomu bude mnohem kvalitnější a na konzistenci a na chuti také lepší než v případě, kdy byste ho chtěli využít rovnou.

Mnoho mouky

Řada lidí používá mouku nejenom do těsta, ale také na ruce, nebo na vál. Ta všechna se ale dostává také do těsta. A to logicky ztrácí svou požadovanou konzistenci, která se negativně podepíše také na tom, jak jídlo chutná.

Vysoké těsto

Když vykrajujete kusy těsta na ravioli, hleďte na to, že těsto by nemělo být nijak vysoké. Mělo by být naopak velmi tenké. Ideální je do dvou milimetrů. I to prospěje výsledné chuti a dobrému poměru vůči náplni.

Zpracování těsta

Někdy můžeme udělat chybu i při zpracování těsta. Třeba je špatně hněteno, nebo je špatně váleno. To se negativně podepíše na tom, že se může začít rozpadat, nebo lámat.

Špatná náplň

Ravioli je dobré plnit primárně masem. To by mělo být čerstvé, mělo by být kvalitní a mělo by být také šťavnaté. Navíc není na škodu, když budete maso kombinovat a využijete směs masa vepřového a také hovězího, které bude v obou případech dostatečně jemně namleto.

Použít se však dá i jakákoliv jiná náplň. Někdo použije jenom vepřové, někdo hovězím, jiný jehněčí. A jsou lidé, kteří ravioli plní třeba jenom zeleninou. Stále však myslete na celkovou kvalitu náplně, která výsledek ovlivní více, než si myslíte.

Mnoho náplně

Pokud se snažíte použít co nejvíce náplně, je to také velká chyba. Všeho moc škodí. Poměr náplně k těstu by měl být optimální. Tedy ani velký, ani naopak malý. Při tvoření správnou dávku poznáte brzy a rychle.

Špatné vaření

Problém nemusí být jenom v tom, že používáme nedostatečně teplou vodu. Problém může být i v tom, že máme malý hrnec a málo vody na to, kolik těstovin chceme uvařit. Třetím problémem je příliš krátký čas vaření. Hotové jsou až tehdy, kdy sami od sebe vyplavou na povrch. Dříve k tomu nedojde.

Špatným vařením se však rozumí i následný postup. Ravioli je třeba z vařící vody vyjmout a nechat okapat. Určitě je neproplachujte. Když už něco, je možné je lehce promíchat s kvalitním olivovým olejem.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]