Jak dlouho to je, co jste měli pořádný jablečný štrůdl? Nebojte se si ho udělat

Pokud máte chuť na něco sladkého, rychle a jednoduše udělaného, jste na správné adrese. Kdo by totiž pohrdl usednutí k filmu s jablečným štrůdlem?

Pečení baví mnoho lidí a teď, když je venku čím dál tím větší zima to prostě láká vzít si dobrý čaj či kafe a něco sladkého k tomu. Třeba poctivě dělaný jablečný štrůdl. Recept na něj je jednoduchý, zvládne ho prakticky každý, kdo bude mít trochu snahy. Navíc tímto pokrmem potěšíte každou návštěvu i rodinné příslušníky, nebojte se tedy toho a vrhněte se do kuchyně.

Ingredience k pečení koláče

Na jablečnou směs budete potřebovat:

  • Jedno kilo (nejlépe) domácích jablek
  • Dle vaší chuti rozinky, skořici a ořechy
  • Sedmdesát gramů cukru
  • Struhadlo
  • Misku
  • Lžičku na míchání
  • Škrabku či nůž

Na drobenku budete potřebovat:

  • Sto gramů cukru
  • Sto třicet gramů zakysané smetany
  • Sto dvacet gramů másla (můžete použít i margarín)
  • Tři sta padesát gramů mouky
  • Jednu lžičku prášku do pečiva
  • Špetku soli
  • Vanilkový cukr dle vaší chuti
  • Struhadlo
  • Síto
  • Misku
  • Dále ještě plech na smíchání směsi a pečící papír

Postup přípravy

Nejprve si připravte jablečnou směs, což nebude zrovna dvakrát těžké. Jablka pořádně očistěte s pomocí teplé vody a ujistěte se, že se na nich nenachází žádné kazy, plíseň či nějaký hmyz. Následně jablka s pomocí škrabky či nože oloupejte a zbavte je veškerých stopek a pecek uvnitř.

Vezměte si struhadlo a nahrubo jablka postupně nastrouhejte. Nyní je vložte do misky a smíchejte s cukrem, rozinkami, skořicí, ořechy a vlastně s čímkoliv, na co máte zrovna chuť. Nemusíte se nechat omezovat, ovšem tato směs je takový základ, kterým nic nezkazíte.

Jakmile budete mít drobenku, máte vyhráno

V tomto momentě vám už jen zbývá si připravit drobenku, což je součást většiny receptů a nebude s tím rozhodně žádný problém. Vezměte si mouku a prosypejte ji přes síto. Vhoďte špetku soli, prášek do pečiva, cukr a vše dohromady v misce smíchejte. Z lednice si vezměte vychlazené máslo či margarín a buď jej nakrájejte na kostičky nebo nastrouhejte nahrubo za pomoci struhadla.

Vše smíchejte dohromady, dokud se nevytvoří drobenka, můžete použít ruce, jen se ujistěte, že je máte dobře umyté a usušené. Na závěr přidejte zakysanou smetanu a opět rukama zapracujte. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Nyní si vezměte plech a přikryjte jej pečícím papírem tak, aby pokryl celou plochu plechu.

Většinu drobenky do něj vložte a s pomocí lžičky vyhlaďte do stejnoměrné vrstvy. Následně na ni potřete jablečnou směs a navrch zasypejte zbytkem drobenky, který jste si odložili. Do již rozehřáté trouby dejte štrůdl péct na hodinu a pravidelně jej kontrolujte. Můžete ho podávat ihned po vytáhnutí, chutnat bude skvěle ale i vychlazený. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]