Roláda Polino: skvělý dezert z listového těsta, který je hned hotový a stačí jej jen vychladit!

Listové těsto je prostě klasika a sázka na jistotu, platí to nejen při přípravě různých slaných potěšení, ale také sladkých dezertů a rolád. Právě jako v případě rolády Polino, kde hraje listové těsto hlavní roli.

Chuť listového těsta doplňuje smetanový sýr, který můžete nahradit tvarohem. Zbývá dozdobit hoblinkami kvalitní čokolády a skvělý dezert je na světě. Jen škoda, že se musí nechat vychladit přes noc. Ale pozor, dejte raději na dvířka chladničky zámek, někdo by mohl v noci potají ochutnávat!

Ingredience

Co budete na přípravu výtečné rolády Polino potřebovat? Připravte si:

  • listové těsto – 1 balení (à 280 g)
  • máslo – 200 g
  • kondenzované mléko – 1 plechovka
  • smetanový sýr (případně tvaroh) – 250 g
  • hořká čokoláda – 100 g

Příprava

Rozválejte balíček těsta na tenký plát, případně použijte již vyválené listové těsto a rozložte jej na vál. Ostrým nožem nakrájejte tenké proužky o šířce 1 cm.

Proužky naskládejte jeden vedle druhého na plech vyložený pečícím papírem. Dejte péct do předem předehřáté trouby na 200 °C a pečte asi 10 minut. Po dopečení nechte vychladnout.

Mezitím si v hluboké misce připravte krém, dejte do misky smetanový sýr (případně tvaroh), přidejte máslo a přilijte kondenzované mléko a vyšlehejte nadýchaný jemný krém.

Nastrouhejte nebo nasekejte hořkou čokoládu nadrobno. Vmíchejte hoblinky do smetanového krému.

Připravte si potravinovou folii, rozložte ji na vál a potřete folii krémem, na krém položte upečené tyčinky a opět potřete krémem a takto pokračujte, dokud nespotřebujete veškerý krém i všechny tyčinky.

Pomocí potravinové folie stočte roládu k sobě a spojte okraje, vložte vychladit na celou noc do chladničky.

Milovníci konzervovaných třešní mohou přidat do krému celé nebo rozmixované třešně, krém bude o to chutnější a roláda bude vonět po ovoci. Použít můžete samozřejmě také rozmixované meruňky nebo broskve, čerstvé borůvky nebo jiné drobné zahradní bobule.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]