Správná bramborová kaše má svá pravidla. Vyvarujte se těchto chyb

Zdá se jako něco obyčejného, ale není. Dobrá bramborová kaše je umění. Zjistěte jakých chyb se vyvarovat a zajistěte že si pochutnáte. Jedná se o velmi populární přílohu, o které si řada lidí myslí že ji zvládá, ale opak je pravdou. Mnoho lidí se o ni snaží ale udělá tolik chyb, že se jejich kaše následně nedá jíst. Podívejte se s námi na to jak zajistit, že si stoprocentně pochutnáte.

Důležité jsou správné brambory

Jako první je třeba dobře a správně vybrat samotné brambory. Jedná se o takzvaný varný typ, který se dělí do kategorie A, B nebo C. Důležité je volit tu variantu, kde brambory nejsou až tak lojové, ale jsou naopak škrobové. Škrob napomáhá tomu, že nasákne máslo a smetanu a vytvoří dokonalý krémový výsledek.

Brambory je třeba dobře oloupat

Mnoho lidí dělá tu chybu, že loupání brambor odbývá. Výsledkem je to, že v kaši jsou následně kousky slupek, nebo i další nečistoty, které na bramborách zůstaly. Ideální bramborová kaše vznikne jenom z těch brambor, které jsou pečlivě oloupány a důkladně omyty. Ideální ne jejich lehké drhnutí kartáčkem.

Nezapomeňte na správná vaření

Chcete si ulehčit práci a dát brambory do horké vody? Velká chyba. Jejich povrch se rychle scvrkne, zatímco střed bude stále poměrně tvrdý. Už to napovídá tomu, že konzistence vaší bramborové kaše nebude nutně taková, jakou očekáváte. Brambory patří do studené vody a až tu přiveďte k varu.

Vařte bez soli

Vaříte brambory v osolené vodě? Nedělejte to. Tento postup způsobí že brambora nasákne mnoho tekutiny a kaše bude následně vodnatá. Ideální je brambory osolit před koncem vaření a poté dosolovat samotnou kaši. Uvidíte, že se to projeví na výsledné konzistenci.

Správná teplota vaření je základ

Vosa musí mít bod varu, ale je lepší když tekutina jenom lehce probublává, než když se vaří úplně naplno. Čím většímu dlouhodobému žáru jsou brambory vystaveny, tím více ztratí svou celkovou konzistenci a krémovosti bramborové kaše nikdy nedosáhnete.

Voda z hrnce musí pryč

Když z vařených brambor vylijete vodu, zkontrolujte zda je dno suché. Mnoha lidem zde zůstává trocha vody, která se dostane do kaše a ta je potom vodnatá. Klidně dejte po cezení hrnec na sporák, aby se přebytečná voda dokonale odpařila a vnitřek hrnce byl suchý.

Mléko musí být vlažné

Nikdy nepoužívejte při přípravě bramborové kaše studené mléko. Je to velká chyba. To by měla být vlažné. Jedině tak zajistíte správné spojení a také tolik potřebnou krémovost bramborové kaše.

Máslo musí být pokojové teploty

Zatímco mléko musí být vlažné, máslo musí být pokojové teploty. Tedy lehce povolené. Usnadníte tak jeho rozpuštění, které se podepíše na celkové krémovosti vaší bramborové kaše.

Používejte kvalitní suroviny

Kupte opravdu prvotřídní brambory, používejte plnotučné mléko kombinované s trochou smetany. Nepoužívejte margarín ale jenom kvalitní máslo. To vše se pozitivně podepíše na výsledku vaší bramborové kaše. Zkuste to podle našeho postupu a poznáte rozdíl.