Toto je pět zásadních chyb, které dělá většina lidí při smažení palačinek

Kdo by neznal palačinky a jejich báječnou chuť. Nutno však dodat, že při smažení palačinek dělá řada lidí mnoho chyb. Podívejte se jaké to jsou. Až je eliminujete, bude toto jídlo opět populární pochoutkou. Zejména děti se mohou po této oblíbené pochoutce z mléka, vajec a mouky doslova utlouci. A přitom se jedná jen o obyčejné placky, které se naplní marmeládou. Marmeláda nebo džem ovšem nemusí být jedinou náplní, existuje i mnoho jiných variant této pochoutky, například špenát. O tom ovšem dnešní článek nebude.

Chybování při přípravě palačinek

Možná si řeknete, že na smažení palačinek vůbec nic není, ale to byste se divili. Už se vám určitě někdy stalo, že se všechny palačinky nepovedly hned tak, jak jste si představovali. Spálily se, nebo byly naopak moc tlusté? Pokud ano, tak jste pravděpodobně udělali něco špatně. Nemusíte se však obávat, chyby děláme všichni, a naštěstí u palačinek zase o tolik nejde. Maximálně si o chvilku déle počkáte.

Pokud máte na výborné palačinky osvědčený recept, jste za vodou. Všichni ovšem takové štěstí nemají, a z toho důvodu se jim často palačinky nepovedou. Proč? Dopouštějí se chyb, které jsou překážkou na cestě k báječné pochoutce. Nyní se podíváme na již zmiňovaných 5 nejčastějších chyb. Pokud chcete vytvořit perfektní palačinky, vyvarujte se následujících chyb.

Špatná úprava těsta

Dobré těsto je pro palačinky samozřejmě velmi důležité, bez něj by to nešlo. A právě v přípravě těsta se ukrývá jedna z největších chyb. Těsto by se mělo připravit a umíchat maximálně 10 minut před samotným smažením. Znamená to tedy, že byste neměli nechávat těsto dlouho ležet, ale měli byste ho smažit čerstvě umíchané. Platí pravidlo, které říká, že čím čerstvější těsto, tím jemnější palačinky.

Další chybou je dlouhé míchání těsta. Podle profesionálních kuchařů dochází při dlouhém míchání k reakci lepku s bílkovinami, čímž vzniká těžká a lepkavá hmota.

Příliš tenká pánev je při smažení palačinek problém

Pro přípravu palačinek je důležitá také kvalitní pánev. Často se stává, že lidé používají velmi tenkou pánev, což je chyba. Pánev by měla být silnější, ale ne příliš silná. S tím souvisí plamen, který by nikdy neměl být na maximum. V takovém případě oheň sice rychle hoří, ale smažení se téměř nekoná. Zvolte přiměřený plamen, počkejte až bude pánev dostatečně teplá, a teprve potom přidejte hmotu.

Bez másla a s bublinami

V žádném případě nepoužívejte při smažení palačinek máslo, neboť je náročné ho pořádně roztavit a rozehřát. Mnohem lepší je kvalitní rostlinný olej. Poslední chyba varuje na otáčení palačinky na pánvičce. Nikdy palačinku neotáčejte dříve, dokud se na ní neobjeví malé bublinky. Ty totiž znamenají, že strana je dobře usmažená.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]