Trvanlivost chleba lze snadno prodloužit. Roli hraje vlhkost a teplota

Trápí vás, že trvanlivost chleba není nijak dlouhá? Možná je to tím, že ho špatně skladujeme. Poradíme vám tipy ke zlepšení. Najednou zjistíte, že i chleba koupený v obchodech může mít podstatně delší trvanlivost, než jste si mysleli. Jaké jsou triky pro prodloužení?

2 sáčky

Dáváte ho běžně do jednoho igelitového sáčku? Je to velká chyba. Doporučujeme variantu dvou sáčků. Jeden bude papírový, jelikož bude sáknout vlhkost vašeho chleba. A druhý bude klasický igelitový, který už se postará o to, že k vašemu chlebu nepůjde vzduch. Jednoduchá, ale účinná kombinace.

Optimální teplota

I ta dokáže zlepšit trvanlivost chleba. Pokud ho přinesete z obchodu, skladujte ho, pokud možno při pokojové teplotě. Právě ta okolo 20 stupňů Celsia je pro chleba nejlepší. Jak z hlediska trvanlivosti, tak s ohledem na to, aby se neobjevovala plíseň.

Temnota

Chleba by se měl, pokud možno skladovat v temnu. I to má vliv na to, že vydrží mnohem déle. Sluneční paprsky, ale i umělé světlo mohou způsobit, že chléb bude rychleji vysychat, a tedy i rychleji tvrdnout.

Mráz

Chleba můžete dát klidně i do mrazáku. Takto vám vydrží i týdny a měsíce. Kladem je to, že jakmile tam bude, tak ho můžete kdykoliv vyndat, rozmrazit a pochutnat si. Velký chlad ho nijak negativně neovlivní.

Velikost chleba

Věděli jste, že trvanlivost ovlivňuje i to, jak je chléb velké? Zde platí jedno jasné pravidlo. Čím je větší, tím déle vydrží. Doporučujeme tedy kupovat celý bochník než jenom jeho polovinu.

Vlhký hadřík

Poslední z metod je postup s využitím vlhkého hadříku. Ten stačí jenom mírně namočit a do něho potom zabalíte celý chleba. I toto je cesta, jak ho skladovat delší dobu a mít jistotu ideální trvanlivosti.