Upečte si domácí chléb. Oproti kupovanému je bez éček, lépe chutná a déle vydrží

Koupit chléb v obchodě je riziko. Proč? Jeho kvalita obvykle nebývá nijak dobrá. Mnohem lepší je vyzkoušet domácí chléb. Jak na něj? To vám ukážeme. Až ho vyzkoušíte, tak si ten prodávaný už nikdy nekoupíte a zjistíte, že má mnoho vad. Velmi často vám nevydrží ani půl dne a bude tvrdý jak bota. Dalším problémem může být to, že se při výrobě používají éčka a další nežádoucí látky. Také nezapomínejte na to, jak se při velkovýrobě šetří, což se negativně podepíše i na chuti daného chleba. To vše jsou důvody, proč se zaměřit právě na ten domácí.

Jaké ingredience musíte mít?

Bez správných ingrediencí to nepůjde. Pokud vás něco překvapí, tak určitě fakt, že jsou jenom 4. Takto jednoduchý domácí chléb je. Navíc oceníte i to, že vás jeho příprava vyjde skutečně na pár korun. Stačí mít:

  • 1 kilogram mouky
  • 5 dkg kvasnic
  • 1 lžíci soli
  • 1 lžičku cukru
  • Vlažnou vodu

Chlebový kvásek je základ

Náš domácí chléb vytvoříme od samotného začátku. Jako první je třeba trocha vlažné vody, do které přidáte cukr a poté kvasnice. Základem je vytvořit chlebový kvásek. Ten vzejde po několika desítkách minut v teple. Můžete dát mísu na topení, na okno, nebo třeba do trouby kterou rozehřejete asi na 50 stupňů Celsia. Když kvásek vzešel, můžete postupovat dále.

Připravte celistvé pevné těsto

Když kvásek vzejde, můžete se pustit do přípravy těsta. Prosejte mouku, kterou smíchejte se solí a vše přidejte do kvásku. Podle konzistence přidávejte další vodu tak, aby se vytvořilo celistvé, pevné a také dobře zpracovatelné těsto. Jeho přípravu můžete zvládnout ručně, nebo si můžete ulehčit práci s využitím kuchyňského robota. Když je těsto hotové, nechte ho znovu kynout. Opět na teplém místě a opět po dobu několika desítek minut, dokud téměř nezdvojnásobní svůj objem.

Připravte bochníky a pečte

nyní už zbývá jediné. Vytvarovat váš domácí chléb do podoby bochníku, který položíte na plech pokrytý pečícím papírem, který zamezí případnému připékání. Vezměte nůž a na horní části udělejte několik zářezů, které mají jak estetický, tak i praktický význam, jelikož zamezí nežádoucímu praskání. Potom už stačí vložit do trouby, která bude předehřátá na 180 stupňů Celsia. Doba pečení je individuální, podle velikosti bochníku. Vhodným vodítkem je stav kůrky. Když budete s její barvou spokojeni, můžete vyndat a nechte při pokojové teplotě chladnout. Následně vezměte nůž, zakrojte a ochutnejte. Souhlasíte, že domácí chléb se s tím kupovaným nedá srovnávat?