Každý to asi už někdy zažil, občas vaříte těstoviny a na konci zjistíte, že se vám k sobě přilepili. Jak eliminovat lepení těstovin? Je to snadné. Už nemusíte mít obavy, že jídlo hned ztratí na své kráse a pokud servírujete pro hosty, může to zkazit celý dojem z vašeho složitě připravovaného jídla. Nemusíte se ale bát, máme pro vás trik, se kterým už těstoviny nikdy nerozvaříte.
Není to žádná věda
Málokdo tento trik zná, přitom je to velice jednoduchý a v kuchyni vám ušetří spoustu nervů. Těstoviny se k sobě mnohdy přilepí, pokud nepoužijete žádný olej nebo tuk. Zkuste tedy do vody s těstovinami přidat trochu oleje a na konci budete příjemně překvapeni. Tento postup vás ale od slepených těstovin neochrání vždycky, takže je potřeba sledovat i další faktory.
Na jednu porci byste měli většinou počítat mezi 80 a 100 gramy těstovin. Mnohdy se totiž stane, že množství těstovin špatně odhadnete a potom vám zbude spousta těstovin, pro které nemáte využití, a nakonec skončí v koši. Nehledě na to, že pokud je v hrnci velké množství těstovin, bude vaření náročnější a riziko slepení těstovin se ještě zvětší.
Na vodě záleží
Při vaření těstovin byste měli vždycky použít dostatečné množství vody. Optimální množství se pohybuje cca na 1 litry vody pro 100 gramů těstovin. Díky správnému množství vody se budou těstoviny vařit rovnoměrněji a vy se nemusíte obávat slepení a případného rozvaření. Do vody nezapomeňte přidat také sůl, a to i v případě, že připravujete těstoviny na sladko. Soli byste měli použít zhruba jednu čajovou lžičku na litr vody.
V průběhu vaření vody nezapomeňte hrnec přikrýt pokličkou. Voda se ohřeje rychleji a vy ušetříte na energiích. Po tom, co přidáte těstoviny, občas je zamíchejte, budete tak mít jistotu, že se těstoviny nepřilepí.
Dodržovat byste měli také správnou teplotu. Pro vaření těstovin vám stačí vařit těstoviny na mírném ohni.
Nezapomeňte průběžně ochutnávat
Dbejte také na to, abyste dodrželi dobu vaření, kterou doporučuje výrobce. Najdete ji na balení. Těstoviny v průběhu vaření ochutnávejte, abyste zamezili případnému rozvaření. Když už těstoviny nejsou na vnější straně lepkavé a zároveň nejsou tvrdé, ale také ne úplně měkké, vaše al dente těstoviny jsou připraveny k podávání. Pokud ještě před vyndáním těstovin z vody přilijete do hrnce trochu studené vody, máte absolutní jistotu, že budou těstoviny v té nejlepší kondici.