Vynikající salát bez nutnosti zavaření a sterilizace, který můžete jíst celý rok. Hodí se k čemukoliv

Připravte si do zavařovacích sklenic snadný salát ze sezónních druhů zeleniny. Hotový jej můžete skladovat až 12 měsíců. Skvěle se hodí jako příloha k nejrůznějším jídlům.  

Zeleninové saláty jsou skvělým zpestřením letní sezóny. Jestliže máte vlastní zahrádku a urodilo se vám velké množství zeleniny, možná nevíte, co z ní připravit. Řešením vašich problémů je chutný salát, který připravíte během několika málo chvil a bez nutnosti zavařování jej můžete uskladnit až na 12 měsíců. Sílu láku i složení jednotlivých sklenic můžete navíc měnit dle svých chuťových preferencí a vytvořit si několik variant salátu, které uspokojí chutě celé vaší rodiny.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 3 kilogramy bílého zelí
  • 2 kilogramy okurek nakládaček
  • 1 kilogram zelených rajčat
  • 2 kusy středně velké mrkve
  • 1 palice česneku
  • ½ polévkové lžíce soli na 1 sklenici
  • ¼ šálku octa na 1 sklenici
  • 2 polévkové lžíce soli pro přípravu zelí
  • chilli papričky dle chuti
  • celý pepř dle chuti
  • bobkový list dle chuti
  • čerstvý kopr dle chuti
  • studená voda dle potřeby

Postup přípravy zelného salátu krok za krokem

Ze všeho nejdříve si na pracovní desku nachystejte veškeré potřebné suroviny. Jestliže se vám na ni nevejdou, rozložte je například na přilehlý stůl, nebo je zpracovávejte postupně. Předtím, než začnete se samotnou přípravou, si sterilizujte sklenice, do nichž budete salát plnit, a to včetně víček. Jakmile to budete mít hotové, můžete se pustit do přípravy. V prvním kroku si k ruce vezměte bílé zelí, které zbavte nečistot, nakrájejte na malé kousky a přesypte do velké mísy.

K zelí přidejte 2 polévkové lžíce soli a dobře promíchejte. Prosolené zelí odložte na chvíli stranou a nechte 30-40 minut odpočívat. Mezitím, co čekáte, si k ruce vezměte okurky. Ty krátce omyjte pod proudem vlažné vody a nakrájejte na větší kousky (zvolíte-li vlnitou čepel, budou ve sklenici zastávat i funkci ozdoby).

Pokrájené okurky přesypte do samostatné mísy. K okurkám přidejte rajčata, která nejprve zbavte stopky a následně nakrájejte na asi půl centimetru silné plátky.

V dalším kroku k nakrájené zelenině přidejte chilli papričky dle svých chuťových preferencí a oloupané a pokrájené stroužky česneku. Dříve, než vše promícháte, do mísy nastrouhejte ještě 2 kusy středně velké mrkve. Do promíchané zeleninové směsi přidejte po uplynutí 30-40 minut odpočinuté zelí a opět vše důkladně promíchejte. Poté k zelenině přidejte celý pepř a opět promíchejte. Na dno čisté sklenice vhoďte bobkový list a snítku čerstvého kopru. Poté ji naplňte zeleninovým salátem.

Jakmile budete mít všechny sklenice naplněné, zalijte je naběračkou zbylé šťávy. V dalším kroku k salátu přidejte polovinu polévkové lžíce soli a čtvrtinu šálku octa. Zavařovací sklenici doplňte studenou vodou do plna. Nachystaný salát ve sklenicích zavíčkujte a promíchejte, že jej budete naklánět všemi směry. Hotový salát skladujte na chladném a temném místě. Maximální doba trvanlivosti je 12 měsíců.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]