Udělejte si k obědu zapečené brambory s houbami, je to rychlé a dobré

Zapečené nebo francouzské brambory zná asi každý, a proto teď přicházíme s menším vylepšením tohoto skvělého jídla. Budete koukat.

Klasický český recept na zapečené brambory zahrnuje nějaký salám, sýr, vejce a smetanu. Není na nich nic špatného, je to takový ideální oběd, když nevíte, co byste uvařili. Pokud ale chcete toto jídlo trošku vylepšit, máme pro vás sice ne moc známou, ale za to opravdu výbornou vychytávku. A není to nic jiného, než brambory zapéct s houbami. A můžete si k nim udělat třeba i grilovanou zeleninu.

Co budete potřebovat

  • 400 g brambor
  • 200 g hub
  • 5 vejcí
  • 1 cibule
  • 500 ml mléka
  • 100 g sýra
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a pepř dle chuti

Začíná se stejně jako u klasických brambor

Brambory důkladně omyjte a oloupejte. Houby také očistěte a nakrájejte na kostičky, cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky. Také brambory nakrájejte na menší kousky. Rozpalte si pánev s olejem a do ní dejte nakrájené brambory, které smažte asi 7 minut. Až poté k nim přidejte nakrájené houby a cibuli a smažte dalších 5 minut. No a nakonec přidejte sůl, pepř a další koření.

Předehřejte si troubu

Směs v pánvi důkladně promíchejte a lisem do ní protlačte 3 stroužky česneku. Znova zamíchejte, aby se česnek spojil se směsí a jídlo krásně provoněl. Zapněte troubu a dejte si ji předehřát na 190 stupňů.

Vezměte si zapékací misku a dejte do ní celou směs. Rozklepněte 5 vajíček, zamíchejte je s mlékem a směs také nalijte do misky. Brambory vložte do trouby a pečte asi 15 minut.

Tak a máte skoro hotovo

V době, kdy se vám bude jídlo péct, si nastrouhejte na hrubém struhadle tvrdý sýr. Po 15 minutách vyndejte brambory z trouby a celý povrch pořádně posypejte sýrem. Poté je vraťte zpět do trouby a pečte dalších 10 minut.

Jakmile uvidíte, že je sýr rozteklý a má zlatavou barvu, je na čase brambory vytáhnout z trouby. Nechte jídlo trošku vychladnout, rozporcujte a můžete podávat. Přejeme vám dobrou chuť.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]