3 recepty na slané a sladké chuťovky

Ať už pečete v troubě sladké nebo slané dobroty, vždy je dobré řídit se osvědčenými recepty, které vám právě přinášíme. Inspirujte se například lilkovými „lodičkami“, domácím medovníkem nebo tvarohovými rohlíčky. Vše je naprosto senzační.

Recept 1: Lilkové „lodičky“

Potřebovat ba přípravu pokrmu budete tyto ingredience:

  • 6 menších lilků
  • 3 až 4 ks středních rajčat
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 400 až 500 gramů mletého masa (mix např.)
  • 150 až 180 gramů tvrdého sýra
  • majonéza dle chuti
  • čerstvé bylinky dle chuti a preferencí (např. petrželka)
  • sůl dle chuti
  • mletý pepř dle chuti
  • slunečnicový olej dle potřeby

Jak postupovat při přípravě lilkových „lodiček“?

Nejprve si lilky omyjte a pak je překrojte podélně na půl. Dužinu vydlabejte a pokrájejte na kostky. Dále si v hlubší pánvi zahřejte slunečnicový olej a na něm restujte najemno nasekanou loupanou cibuli a kostičky očištěné mrkve. Poté přidejte i kousky lilku, kostky rajčat, mleté maso a nezapomeňte ingredience okořenit solí a mletým pepřem. Vše duste do změknutí několik minut pod poklicí. Směs následně plňte do lilkových „lodiček“, přetřete majonézou, posypte strouhaným sýrem a dejte zapékat do trouby na 25 až 30 minut při teplotě 180 °C. Podávejte ihned po upečení. Dobrou chuť.

Recept 2: Domácí medovník

Jako sladkou tečku po chutném obědě si můžete připravit domácí medovník. Na přípravu těsta si obstarejte:

  • 2 vejce
  • 80 gramů krupicového cukru
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 140 gramů polohrubé mouky

Na náplň a dekor pak potřebujete:

  • 1 lžíci medu
  • 400 gramů zakysané smetany
  • 70 gramů moučkového cukru
  • asi 1 hrstku nadrobených dětských piškotů
  • opražené loupané a drcené arašídy

Jak postupovat při přípravě domácího medovníku?

V míse si nejprve promíchejte vejce s cukrem a poté přidejte i polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva a med. Vypracujte polotekuté těsto bez hrudek, a to vlijte na plech s pečícím papírem. Korpus dejte péct na cca 8 až 10 minut do trouby při teplotě 180 °C. Mezitím si připravte smetanovou náplň. V misce si vyšlehejte zakysanou smetanu s moučkovým cukrem, medem a krém naneste na upečený a zchladlý piškot, který jste rozřízli na 4 stejně velké pláty. Ty následně vyskládejte na sebe a zbylou náplní potřete i povrch dezertu. Dozdobte nadrobenými piškoty a nadrcenými arašídy. Nechte v lednici tuhnout několik hodin a posléze podávejte. Dobrou chuť.

Recept 3: Tvarohové rohlíky nasladko

A jako poslední přinášíme recept na tvarohové rohlíky nasladko. Potřebujete tyto suroviny:

  • 100 gramů změklého másla
  • 200 gramů moučkového cukru
  • 350 gramů měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 390 gramů hladké mouky

Jak postupovat při přípravě tvarohových rohlíků?

Ve velké míse si promíchejte změklé máslo spolu s moučkovým cukrem, tvarohem, vejcem, sodou a prosátou hladkou moukou. Vypracujte rukama hladké a polotuhé těsto vláčné konzistence. To pak zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici „odpočívat“ asi půl hodiny. Po uplynutí doby vyjměte těsto z chladničky a vyválejte z něj plát. Ten rozdělte na několik trojúhelníčků, z kterých tvořte rohlíky. Ty vyskládejte na plech s pečícím papírem a pečte v troubě asi 20 minut při teplotě 180 °C. Pečivo podávejte po zchladnutí posypané moučkovým cukrem. Dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]