Nejchutnější zapečené brambory se žampiony, smetanou a sýrem. Laciný recept mojí maminky Hanky

Rychlá, chutná a zdravá večeře plná žampionů a smetany vás chytne a už nepustí. Svou jednoduchostí a chutí si vyslouží místo na vašem pravidelném jídelníčku.

Nápadů na rychlé a snadné obědy či večeře není nikdy dost. Často platí pravidlo, že čím rychlejší, tím lepší. Neměla by tím ale trpět výsledná chuť, která je zejména u zapečených brambor často až příliš variabilní. Recept s mletým masem, žampiony a pikantní smetanovou omáčkou s česnekem je z těch, které budete rádi opakovat. Splňuje veškeré požadavky na snadnou přípravu, nízké náklady i lahodnou chuť a navíc je za pár minut hotový.

Ingredience:

  • Brambory – 6 ks
  • mleté vepřové maso – 400 g
  • žampiony – 150 g
  • cibule – 1 nebo 2 ks
  • smetana – 200 ml
  • vajíčko – 1 ks
  • česnek – 2 stroužky
  • strouhaný sýr
  • sůl, pepř a olej – dle potřeby

Návod na přípravu

Oloupané brambory a cibuli nakrájejte na tenké kulaté plátky. Houby očistěte a nakrájejte je na kostičky. Mleté maso vložte do mísy osolte ho a opepřete, popřípadě přidejte i další koření, které máte rádi. K masu přidejte krájené žampiony a vše dobře promíchejte. V jiné misce smíchejte smetanu s prolisovaným česnekem, a jedním vajíčkem. Směs osolte a opepřete a prošlehejte do hladké konzistence.

Plech na pečení vytřete olejem a vyskládejte na něj polovinu bramborových plátků. Na ty vyskládejte poloviční množství cibule, na tu rozprostřete směs mletého masa a žampionů. Na žampiony opět rozložte cibuli a tu zakryjte zbylými brambory. Na brambory nalijte smetanovou omáčku.

Vložte plech s bramborami do trouby předehřáté na teplotu 180 až 200 °C a pečte je po dobu 40 minut. Pak brambory vyndejte z trouby, posypejte povrch strouhaným sýrem a vraťte je zpátky do trouby dopéct na dalších 10 minut. Hotové zapečené brambory nechte trochu zchladnout, nakrájejte na porce a podávejte s oblohou z čerstvé nebo nakládané zeleniny.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*