Nejlepší líné bramborové knedlíky podle staročeského receptu: Hodí se k jakékoliv omáčce, ale můžete je jíst i samostatně. V obou případech chutnají velkolepě

Chutné bramborové noky připravené z těstíčka, vařené a podávané s prosmaženou cibulkou. Zní to jako sen, který si můžete i vy jednoduše připravit doma. 

Máte chuť na nějaké to jednodušší jídlo a nevíte, co byste měli udělat? Bramborové noky mají rovnou několik výhod. Díky lehkému receptu je připravíte ani ne za půl hodiny. Nemusíte moc utrácet, jelikož v ingrediencích není nic drahého. A to nejdůležitější, prakticky na nich nemáte co zkazit, vždy budou chutnat skvěle. Takže pokud jste ve vaření začátečník, rozhodně se nemusíte bát.

Ingredience a postup přípravy noků

Budete potřebovat:

  • Sto padesát gramů mouky
  • Půl kila brambor
  • Jedno vejce
  • Dvacet gramů kvalitního másla
  • Dvanáct lžiček mleté papriky
  • Dvě polévkové lžíce krupice
  • Kmín dle chuti
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti
  • Jednu větší cibuli
  • Dvě lžíce rostlinného oleje
  • Škrabku
  • Nůž
  • Hrnec
  • Šťouchadlo na brambory
  • Pánev
  • Síto

Začněte tím, že si vezmete brambory a důkladně je umyjete. Jakmile to budete mít, můžete si vzít škrabku a vrhnout se na zbavení se slupek. Následně si je položte na krájecí desku a nakrájejte je na drobné kousky. Hrnec si napusťte vodou, osolte a brambory do něj vložte. Dejte hrnec na sporák a brambory uvařte do měkka. Nevadí, pokud se vám třeba i trošku rozvaří stejně z nich budete dělat těsto.

Na receptu se nedá nic zkazit

Jakmile budou brambory uvařené, sceďte je a s pomocí šťouchadla je rozdrťte. Následně do nich přidejte kousek másla a důkladně je promíchejte. Poté dodejte vejce, krupici a koření. Míchejte, dokud se vše dokonale nespojí do jednolité směsi. Vezměte si sítko a prosejte přes něj mouku. Tím zabráníte, aby se vám v těstě objevovaly moučné hrudky.

Opět promíchejte a potřete jej stěrkou pomazanou v oleji. Vezměte si další hrnec, nalijte do něj vodu, přidejte sůl a dejte jej na sporák. Vyčkejte, než voda začne vařit. Pokud vlastníte varnou konvici, tak tento proces můžete urychlit. Jednoduše v ní nechejte uvařit vodu a tu následně přelijte do hrnce.

S pomocí lžíce namočené v oleji začněte tvarovat noky. Poté je vhoďte do vařící vody a nechejte vařit okolo pěti až sedmi minut. Mezitím si nakrájejte cibulku a dejte ji na oleji a pánvi smažit dozlatova. Po dodělání noků je naservírujte na talíř, zasypejte čerstvě osmaženou cibulkou a pokrm máte připravený k podávání. Je jen na vás, jestli jej budete jíst jen tak a nebo k němu ještě něco přidáte. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]