Kuřecí řízky má většina dětí velmi ráda. Jsou šťavnaté, chutné, takže se dobře jí. Oblíbené bývají kuřecí nugetky, na které se chodí do fast foodů. Lze je ale připravit také v domácím prostředí.
Usmažit doma řízky vlastně není nic složitého, když se ví, jak na to. Pro děti je třeba vybrat vhodné maso. Nejlepší je kuřecí, protože dobře chutná a je poměrně rychlé hotové. Aby byly kuřecí řízky opravdu povedené, není na škodu se přiučit u profesionálů. Ti většinou pro děti připravují řízky z mletého masa. Tuto fintu použijte i doma a uvidíte, jak se budou vaše děti po řízcích jen oblizovat.
Proč vařit z kuřecího masa
Kuřecí maso je možné považovat za libovou a dietní potravinu. Obsahuji plnohodnotné bílkoviny a menší množství tuků. Hodí se pro redukční i šetřící dietu a je ideálním druhem masa pro děti. Není špatné se naučit dělat oblíbené řízky v troubě. Jsou chutnější a přitom do sebe neabsorbují tolik tuku jako při smažení. Proto jsou dietnější a pro děti vhodnější volbou úpravy masa.
Co budete potřebovat na přípravu kuřecích řízků
- 400 g mletého kuřecího masa (krůtího, vepřového)
- 1 vejce
- 1 cibule
- sůl, případně pepř
- strouhanka nebo 1 tvrdší rohlík
- trochu mléka
Postup přípravy
- Nejprve si připravíme strouhanku, kterou je třeba zvlhčit mlékem. Případně použijete 1 tvrdší rohlík, který nakrájíte na kousky, jež mlékem pokropíte a počkáte, až změknou. Můžete je potom ještě rozmixovat do hladka.
- Mleté kuřecí maso smícháte se rozmixovaným rohlíkem nebo strouhankou, přidáte postrouhanou cibuli a vejce.
- Směs dobře prohněte. Soli přidáte podle svých chuťových zvyklostí. Dětem se ale obvykle solí méně než dospělým. Pokud řízky připravujete sobě, můžete přidat i mletý pepř.
- Potom ze směsi vytvarujete placičky, které obalíte v hladké mouce.
- Položíte je na plech vymazaný rostlinným olejem a v troubě při teplotě 180 °C upečete po dobu 20 minut.
Tento recept můžete vyzkoušet i s jiným druhem masa, než je kuřecí. Klidně lze použít libové vepřové, krůtí. Další vychytávkou je doplnění placky kouskem másla, díky kterému budou lahodnější a aromatičtější, protože jim máslo dodá zajímavou chuť.
Napište komentář