Rodina si na blešáku koupila misku za 50 Kč. Málem dostali infarkt, když zjistili její pravý původ a hodnotu

Fotografie: Vassil / Creative Commons / Attribution 2.0

Lidé by si čas od času měli zjistit cenu věcí, které okolo sebe mají. Tato rodina si koupila misku za pouhých 50 Kč a až později zjistila, že mají doma velkou vzácnost.

V dnešní moderní době lidé častokrát rychle vyměňují starý nábytek za nový, jen aby měli modernější nebo hezčí bydlení. Nyní ale není nábytek tolik kvalitní jako dříve a lidé si vůbec neváží pozůstalostí po svých předcích. Pokud se ale o věci okolo sebe začnete trochu zajímat, možná zjistíte, že už mnoho let máte doma velkou vzácnost, jako tomu bylo u této rodiny.

Staré věci mohou mít velkou hodnotu

Vzpomeňte si, kdy jste naposledy byli u své babičky nebo dědečka. Většina starších lidí má doma hodně věcí a moc dobře vědí, jakou mají hodnotu. Pokud se jich tedy zeptáte na některé předměty, možná zjistíte, že doma schovávají velký poklad. Tato rodina narazila na obyčejnou misku za necelých 50 Kč, a proto si ji koupili. V tu chvíli ale vůbec nevěděli, jaký poklad si domů odnáší.

I obyčejné věci mohou být drahé

Když si rodina nesla domů obyčejnou misku, kterou chtěli používat na saláty, omáčky a jiné pokrmy, ani na vteřinu je nenapadlo, že by si o ní možná měli zjistit něco víc. Považovali ji jednoduše za běžné nádobí, které je sice hezké, ale nijak více zajímavé. Časem si však na misce začali všímat různých tvarů a trochu jim vrtalo hlavou, odkud miska pochází.

Maminka si všimla zvláštních tvarů

Při umývaní nádobí si maminka od této rodiny misku čas od času prohlížela a vždy jí na ní připadalo něco zajímavé. Nikdy se ale nerozhodla více zkoumat původ této misky, a proto pro ně byla stále tajemstvím. Avšak čím častěji tento kus nádobí používali, tím větší měli tendenci zeptat se odborníka, jaký je původ této misky.

umyté nádobí na lince
Fotografie: Pixabay

Zhodnocení misky od odborníka

Když jednoho dne misku maminka s tatínkem odnesli za odborníkem, málem dostali infarkt, když se dozvěděli, jaká je její pravá hodnot. Koupili ji za necelých 50 Kč. Miska je ovšem dle odhadu stará více než 1 000 let a její hodnota je přes 5 000 000 Kč. Jakmile rodina zjistila tuto částku, rozhodla se misku prodat. Nakonec z prodeje získali něco málo přes 5 milionů Kč a miska se dostala k majiteli, který se zajímá o umění.

Zajímavé předměty na trzích

Protože si rodina koupila tuto vzácnou misku na bleších trzích, možná by tím mohla inspirovat i jiné lidi. Pokud se někdy vydáte na podobné akce, vezměte si s sebou někoho, kdo umění rozumí, nebo jednoduše použijte mobil, když vás nějaký kousek zaujme. Můžete si ho totiž vyhledat na internetu a zjistit, zda se na trzích náhodou neskrývá levný předmět, který je ve skutečnosti hodně drahý.

Zdroj: LittleThings

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*