Ve věku 86 let zemřela hudební ikona, které kdysi ležel u nohou celý svět. Fanoušci vzpomínají na jeho hity

Fotografie: David Sedlecký / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Ve věku 86 let zemřel britský baskytarista, který spolupracoval na celé řadě slavných alb. Od 60. let nahrál více než 20 000 skladeb.

Do uměleckého nebe odešel slavný baskytarista Herbie Flowers. O jeho úmrtí informovala podle agentury AP jeho rodina. Flowers od 60. let spolupracoval s celou řadou slavných hudebníků. Jeho baskytara se objevuje v písních Davida Bowieho, Lou Reeda, Paula McCartneyho nebo Eltona Johna. Slavný hudebník zemřel ve věku 86 let.

Nejslavnější linka je z písně od Lou Reeeda

Herbie Flowers se narodil v roce 1938 v anglickém Isleworthu. Nejprve sloužil v Royal Air Force, kde jako kapelník hrál na tubu. Poté se chopil kontrabasu a až v 60. letech začal hrát na baskytaru. Začátkem 60. let prošel několika dixielandovými jazzovými kapelami a poté objevil moderní jazz. V roce 1969 založil popovou skupinu Blue Mink. Jejich píseň Melting Pot dosáhla na 3. místo v britském singlovém žebříčku.

Flowers byl také členem poslední sestavy známé kapely T Rex a hrál na jejich posledním albu, Dandy in the Underworld z roku 1977. Jak uvádí TN, v roce 1979 pak založil instrumentální rockovou kapelu Sky, která vydala sedm alb a slavila úspěch ve Velké Británii i v Austrálii. Asi nejznámější basovou linku nahrál Flowers v písni Walk on the Wild Side, amerického zpěváka Lou Reeda z alba Transformer.

Tvrdá rána pro Česko: Za mimořádně tragických okolností zemřela mladá talentovaná sportovkyně

Spolupracoval se členy Beatles

Flowers spolupracoval s Davidem Bowiem na jeho albech David Bowie a Diamond Dogs. Jeho baskytara zní také na sólových albech členů kapely Beatles. S Georgem Harrisonem spolupracoval na jeho třech studiových albech. S Ringo Starrem nahrál album Stop and Smell the Roses, s Paulem McCartneym spolupracoval na albu Give My Regards To Broad Street.

Podílel se však na albech dalších známých zpěváků jako Elton John, Olivia Newton John a řady dalších. Za svoji kariéru se jeho baskytara objevila na 20 000 nahrávkách a pěti stech albech. Působil také jako učitel baskytary a pomáhal mladým hudebníkům vytvářet jejich vlastní písně. Herbie Flowers zemřel 5. září ve věku 86 let. Na SvětěKreativity jsme rovněž psali o úmrtí Juliana Ortegy, herce z oblíbených seriálů, jenž zemřel v pouhých 41 letech.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*