Meteorologové přiznali nejhorší obavy z předpovědi na tento týden. Celé Česko čeká zkouška

Fotografie: Freepik

Podle meteorologů bychom se měli připravit na několik dní intenzivních srážek. Očekává se rozvodnění toků, hrozí záplavy i pády stromů.

Česko se připravuje na vlnu extrémních srážek, které by měly na většině území trvat až do neděle, jak varuje ČHMÚ. Na některých místech se očekávají úhrny srážek až 300 mm. Jak uvádí TN, meteorologové upozorňují, že situace je podobná jako v letech 1997 a 2002, kdy naši republiku zasáhly rozsáhlé povodně. Situaci bude také komplikovat silný vítr. Kromě záplav tak hrozí i sesuvy půdy a pády stromů.

Situace připomíná rok 2002

Intenzivní srážky, které se v následujících dnech očekávají, připomínají dle meteorologů situaci z let 1997 a 2002, kdy naše území postihly velké povodně. „Je to specifická synoptická situace a rozmístění jednotlivých tlakových polí. Na území střední Evropy přijde tlaková níže, která nejdříve přejde naše území k východu a pak se obrátí a půjde zase zpátky,“ popsal pro TN ředitel ČHMÚ Marek Rieder.

V roce 2002 nastala podobná situace, kdy nad naším územím přešly dvě vlny extrémních srážek. Ta první nasytila plochy povodí, druhá vlna už odtékala povrchovým odtokem a způsobila záplavy. Meteorologové počítají, že se silné deště objeví na většině území, s výjimkou západní části republiky. Situaci bude také komplikovat velmi silný vítr, který by v kombinaci s podmáčením půdy mohl zapříčinit pády stromů a sesuvy půdy.

Září ve znamení extrémních výkyvů teplot: Meteorologové varují zejména před druhou polovinou měsíce

Vláda vydala pokyny obyvatelům

Na situaci už reagovala vláda, která intenzivně spolupracuje s hejtmany i se všemi pěti podniky Povodí. Voda z většiny vodních děl se upouští již několik dní. Z Vltavské kaskády tak dle iRozhlasu příkladem nyní odtéká dvakrát více vody, než do ní přitéká. Zda bude uvolněná kapacita stačit na zachycení intenzivních srážek, zatím není jasné. Meteorologově však předpokládají, že třetí stupeň povodňové aktivity bude překročen na řadě míst.

Vláda také nabádá občany, aby situaci ve svém regionu sledovali. Lidem žijícím v záplavových oblastech doporučují mít připravené evakuační zavazadlo. Lidé by měli být také připraveni na výpadky elektřiny, mít nabité telefony a powerbanky a rovněž si zajistit dostatek pitné vody. Na SvětěKreativity jsme rovněž informovali o výhledu počasí na podzim.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*