Smutnější záběry povodní 2024 už neuvidíte. Lidé natočili přílivovou vlnu a její tragické následky

Fotografie: Rawpixel

V Polsku se kromě samotných povodní museli vypořádat také s vodu z protržené přehrady. Ta způsobila zkázu města Stronie Śląskie.

Katastrofické záplavy se přehnaly nejen Českou republikou, ale postihly i řadu okolních států. V Polsku na tom nebyli o mnoho lépe. Navíc se museli potýkat s opravdu velmi vážnou situací. Jak uvedl deník Webniusy, nad městem Stronie Śląskie se totiž protrhla přehrada. Přílivová vlna, která přišla, brala vše, co jí stálo v cestě. Očití svědkové natočili děsivé záběry živlu.

Dům zmizí během vteřiny

Ničivé povodně se nevyhnuly ani dalším evropským zemím. Silně zasažená byla také oblast jižního Polska, v blízkosti českých hranic. Jeden z očitých svědků natočil, jak neuvěřitelnou sílu měla voda, která se přehnala přes město Stronie Śląskie, nad kterým se protrhla přehrada. Neodolaly jí ani některé domy, jak ukázali polští meteorologové na síti X. Vodě padla za oběť také budova policejní a městské strážní stanice.

Na záběrech je vidět, jak se mezi domy valí doslova řeka, která sahá do výše prvního patra. Na začátku záběru vidíme žlutý třípatrový dům, který se během jedné vteřiny ocitne v rozbouřené vodě. Jednoduše zmizí. Lidé, kteří tuto zkázu sledují, vydají jen ohromené výkřiky. O chvíli později se všichni dávají na ústup, protože vodní živel neustále zesiluje a začíná ohrožovat i místo, na němž sami stojí.

Češi hází hasičům během povodní klacky pod nohy. Internet pobouřilo video nechutného chování

Lidé si postěžovali na stavbu přehrady

Komentující upozornili na to, že lidé, kteří přívalovou vlnu natáčeli, se sami vystavili obrovskému riziku. „Právě před pár dny jsem sledoval video, kde voda smetla lidi někde v Číně. Pak si diváci mysleli, že je to AI, protože lidé by přece nestáli tak blízko blížící se vody…“ upozornil jeden z komentujících. Přihlížejícím se však podle všeho nic nestalo a stihli před vodou včas utéci.

„Obnova této přehrady byla jen plýtváním státními penězi (…) Parametry to nezlepšilo a dalo iluzi bezpečí. A zdá se, že přehrazení vody, které mělo za následek katastrofu, bylo horší než nedělat s vodou nic,“ postěžoval si také další z komentujících. Na SvětěKreativity jsme psali, jak někteří lidé u nás komplikovali při povodních práci záchranářům, jelikož se odmítali evakuovat.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*