Lesníci prozradili, co znamená podivný chuchvalec z peří v lese. Důvod jeho výskytu vám nažene husí kůži

Fotografie: Depositphotos

Na něco podobného už jste jistě při procházce lesem narazili, ale neměli jste tušení, co to může být. Lesníci vysvětlili, co tyto zvláštní opeřené útvary značí.

Možná už se vám stalo, že jste při procházce lesem nebo v blízkosti vašeho obydlí narazili na zvláštní chuchvalce. Z nich může někdy čouhat peří a mohou připomínat mrtvého slisovaného ptáčka. Tyto zvláštní útvary však prozrazují něco jiného. Poblíž vás se totiž nejspíše nachází sova. Podívejte se na fotografie, které zveřejnili lesníci.

Teď už víte, co to znamená

Polské Státní lesy nedávno zveřejnily na síti X zajímavé fotografie. Ukazují na nich, jak můžete poznat, jestli se ve vašem okolí nacházejí sovy. „Vývržky jsou nestrávené zbytky potravy (vlasy, peří, chitinové části hmyzu, kosti savců a ptáků) ve formě kompaktních útvarů, které se ze žaludku dostávají zvratkovými pohyby,“ informují lesníci.

Na fotografiích tak můžeme vidět několik příkladů těchto nestrávených zbytků. Pokud jste tedy na něco podobného v přírodě již narazili, pak vězte, že poblíž žije nějaký druh sovy. Nejčastěji se u nás jedná o puštíka obecného, který je hojně rozšířeným druhem sovy, vyskytujícím se po celé Evropě. Nezdráhá se usadit ani v blízkosti lidských obydlí.

Lesníci varují každého, kdo se pohybuje v lesích. Jakmile se ocitnete v takové situaci, ihned místo opusťte

V noci vás nejspíše budí puštík

Pokud vás tedy někdy v noci budí pronikavé soví houkání, nejspíše se jedná právě o puštíka obecného. Tato sova je přibližně 40 cm velká a její rozpětí křídel může dosahovat téměř jednoho metru. Jak uvádí deník Webniusy nejčastěji se s ním setkáte na okrajích lesů (hlavně borových), v blízkosti zemědělských polí, ale i ve venkovských staveních, městských parcích a na hřbitovech.

S oblibou sedává vysoko na stromech a číhá na svou kořist. Aktivní je především v noci s vrcholem kolem desáté hodiny večer. Živí se drobnými živočichy, jako jsou myši, hraboši a menší ptáci. Většinou svoji kořist polyká celou, tedy včetně srsti, peří a kostí. Těchto nestravitelných zbytků se pak zbavuje v podobě výše zmíněných vývržků. V případě puštíka jsou většinou šedě zbarvené. Na SvětěKreativity jsme rovněž informovali o muži, který se vydal hledat jelení trofeje, místo toho ale našel v lese poklad z 16. století.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*