Netradiční medovník s přísadou sušených švestek

Medovník nemusíte jenom kupovat. Můžete si ho i upéct doma. Nejlepší je tato naše varianta s využitím sušených švestek. Jakmile tento dezert vyzkoušíte, nebudete péct jiný. A zjistíte, že tento domácí je podstatně lepší a chutnější, než jakákoliv kupovaná varianta.

Co budete potřebovat?

Aby se vám medovník povedl, je třeba mít po ruce ty správné ingredience. Jaké to jsou? Podívejte se na kompletní výčet. Začneme věcmi, které jsou potřebné na medovník jako takový:

  • 5 vajec
  • 200 g cukru
  • 1 šálek medu
  • 1 lžíce másla
  • 3 lžíce oleje
  • 3 šálky mouky
  • 1 lžíci jedlé sody
  • 2 lžíce octa

Dále nezapomínejme také na náplň, tedy na krém do vašeho medovníku. Ten je velmi jednoduchý, protože potřeba budou pouze tři ingredience. A to:

  • 700 ml zakysané smetany
  • 1 šálek moučkového cukru
  • 300 g sušených švestek

Připravte si těsto

Jako první začněte medem, který zahřejte, aby měl krémovou konzistenci. Potom do něho můžete přidávat další ingredience. A to rozpuštěné máslo, dále také olej a jedlou sodu a ocet. Vše velmi důkladně promíchejte dohromady. Potom přidejte všechny ostatní ingredience, které jsou na těsto na medovník potřeba.

Těsto dejte upéct

Když je těsto na medovník nachystáno, tak ho dejte upéct. Pamatujte na to, že tento dort se skládá ze tří vrstev. A tak těsto rozdělte na 3 části a každou upečte zvlášť. Nejlépe v kulaté dortové formě. Doba pečení medovníku je asi 20 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.

Nachystejte si krém

Mezi tím, co se medovník peče nebo chladne, se můžete pustit do přípravy náplně ze sušených švestek. Ty nejprve namočte, aby byly měkké. Potom je nasekejte a smíchejte společně se zakysanou smetanou a také s cukrem. Tím je váš krém na medovník hotový.

Medovník dokončete

Vše je připraveno a tak se můžete pustit do fáze poslední. Do sestavení vašeho medovníku. To je velmi jednoduché. Základem bude vrstva těsta, kterou pomažete náplní, přidáte druhou vrstvu, opět pomažete, potom vrstvu třetí a na závěr zbytek krému. Dezert dejte na chvíli do lednice ztuhnout a máte hotovo. Přejeme dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]