Rychlý dort bez vajec, másla i mléka. A chutná dokonale

Hledáte recept na dort, který by byl rychlý, chutný a byl složen i ze zajímavých ingrediencí? Tento recept musí stoprocentně oslovit každého. Už tím, že nebudete potřebovat ani vajíčka, ani mléko, stejně jako se obejdete i bez másla. Že to není možné? Ukážeme vám, že to možné je.

Co budete potřebovat?

Již víte, co potřebovat nebudete. Společně se však podívejme na to, co naopak potřebovat budete. Jakmile dáte dané ingredience dohromady, bude pro vás tento rychlý dort hračkou. Stačí mít k dispozici:

  • 2 pomeranče
  • 75 g máku
  • 1 sklenici mouky
  • 1 sklenici pomerančové šťávy
  • ½ sklenice cukru
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 3 g kukuřičného škroby
  • 10 g vanilkového cukru
  • 100 ml oleje

Výše jsme zmapovali ingredience, které jsou potřeba na těsto. Aby však byl tento dort opravdu dokonalým, nesmíte zapomínat také na sirup. Na ten budete potřebovat toto:

  • 40 ml vody
  • 25 g cukru
  • 1 pomeranč – na šťávu

Začněte netradičním těstem

Jdeme na to. Základem bude i u tohoto dortu těsto, které bude pochopitelně celkem netradiční. Jako první si připravíte mák, který trochu zvlhčíte vodou a potom ho nadrtíte na požadovanou hmotu, která by měla být jemná a konzistentní.

Dalším krokem přípravy je nachystání kůry z pomeranče. Tu nejprve oloupejte a potom ji nakrájejte na drobné kousky. Alternativně ji můžete přímo z pomerančů ostrouhat. Vždy myslete na to, že byste měli mít pomeranče s neošetřenou kůrou, které před použitím důkladně omyjte.

Těsto vznikne snadno

Když máte základní přípravy, už se můžete pustit do tvorby těsta. Smíchejte kůru a mák a přidejte také sklenici džusu. Nechte základ chvíli odpočívat, jelikož dojde k tomu, že mák džus lehce nasaje a propojí se jednotlivé chutě.

Potom můžete do mísy přidávat ostatní ingredience, aby vzniklo těsto, které nebude úplně tuhé, ale bude míst spíše polotekutou konzistenci. Pokud vám vznikne, je to známka toho, že děláte vše správně, jak se má.

Těsto do formy a upéct

Nyní už stačí těsto nalít do formy, kterou pomoučete, nebo ji vyložte pečicím papírem, nebo použijte nepřilnavou variantu. Formu s těstem vložte do trouby předehřáté na teplotu 180 stupňů Celsia. Při této teplotě pečte kolem 50 minut. Potom dort vyndejte a nechte ho chladnout.

Sirup na závěr

Když se dort peče, je možné si připravit sirup. Ten je snadný, jelikož stačí pouze smíchat všechny tři ingredience a ty následně vařit, dokud sirup nezhoustne na požadovanou konzistenci. Potom ho necháte lehce chladnout.

Můžete dokončovat

Když je vše připraveno, jdete do finále. Po vyndání dortu ho pomažte sirupem, dokud je ještě teplý. Díky tomu se do něho lehce vpije a zlepší jeho chuť.

Pokud vám sirup zbyl, můžete ho použít ještě jednou později, až bude dort chladnější. To ho můžete ještě jednou pomazat zbytkem.

Po tomto kroku už je vše zcela hotovo a vám už stačí udělat jenom jeden, poslední krok. A tím je dort nakrájet a zkusit, jaký je. Přejeme vám dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]