Dort zebra je velmi populárním dezertem. Jak proto, že díky dvěma barvám skvěle vypadá, tak i díky tomu, že dokonale chutná. Pokud ho chcete vyzkoušet i vy, máme pro vás recept. Ten vás zaujme svou celkovou jednoduchostí.
Co budete potřebovat?
Aby se vám dort zebra povedl, je třeba dát dohromady všechny potřebné ingredience, které zajistí, že tento dezert bude mít jak svou potřebnou chuť, tak i svou vůni. Konkrétně si nachystejte:
- 250 g mouky
- 200 g zakysané smetany
- 4 vejce
- 100 g másla
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 20 g kakaa
- 250 g cukru
- 1 špetku soli
Jak vidíte, suroviny nejsou nijak složité a většinu z nich máte buď po ruce doma, nebo je snadno koupíte v jakémkoliv obchodě.
Kromě těch zmíněných, které jsou potřeba na těsto, nelze zapomínat také na to, že dort zebra má také polevu. Na tu si nachystejte:
- 50 g mléčné čokolády
- 30 g mléka
- 20 g másla
Jakmile máte i tuto trojici ingrediencí, znamená to, že máte vše potřebné a můžete se pustit do pečení, na jehož konci bude jeden z vašich nejoblíbenějších dezertů.
Připravte si základ na těsto
Unikátní je zebra dort také tím, že se těsto začíná zcela jinak, než u řady jiných dezertů. Zde je jako první třeba roztavit máslo, do kterého přidáte sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu. Vše důkladně promícháte.
Dále je třeba do druhé mísy dát vajíčka, cukr a pomocí mixéru vytvořit hutnou hmotu, která se stane druhým základem těsta. Je třeba mixovat do té doby, dokud nevznikne nadýchaná, na pohled příjemná konzistence.
Dále můžete do směsi s vajíčkem přidat zakysanou smetanu. Tu lehce promíchejte, klidně opět mixérem, ale na nižší otáčky. Následně do vzniklé směsi pozvolna vmícháte také vaše připravené máslo, které by však nemělo být až tak výrazněn horké.
Těsto dokončete
Když máte základ pro těsto připravený, tak ho můžete dokončit tak, že přidáte poslední ingredienci, kterou je mouka. I tady je třeba míchat do nadýchané konzistence. Nyní je třeba těsto rozdělit na dvě poloviny. A do jedné ještě vmíchat kakao. To proto, aby měl dort zebra i správný vzhled.
Vše do formy
Když je těsto na zebra dort hotový, už ho lze nalít do formy. Doporučujeme klasickou dortovou formu kulatého tvaru, do které těsto opatrně nalijte.
Pokud využíváte formu klasickou, je na místě ji buď vymazat máslem, nebo je vhodné použít pečicí papír. Nebo lze použít formu silikonovou, kde případné připalování nehrozí.
Pamatujte, že těsto do formy lijete tak, že zároveň mísíte jak světlou část, tak i číst tmavou. Je třeba, aby se už ve formě mísily, což dá vašemu dortu potřebný vzhled, který každý tolik obdivuje.
Stačí upéct
Když je těsto ve formě, můžete ji vložit do trouby. Tu předehřejte na klasickou teplotu 180 stupňů a pečte po dobu 40 minut. Špejlí zjistěte, zda je dort upečená. Pokud na dřevě nejsou zbytky přilepeného těsta, je upečeno a formu můžete vyndat.
Poleva na závěr
Závěrem přichází chvíle na polevu. Tu připravíte tak, že rozpustíte čokoládu a smícháte ji se všemi ingrediencemi, které jsou potřeba. Vznikne jednotná, jemná a táhlá hmota.
Tu nalijte na dort zebra. Pokud bude poleva přetékat i do krajů, rozhodně to ničemu nevadí. O to zajímavěji a originálněji bude výsledek vypadat.
Máte hotovo
Když je poleva na dortu, máte hotovo. Ten následně nechte vychladit, aby poleva dostatečně zatuhla. Potom už stačí vzít nůž, zakrojit a naservírovat. Přejeme vám dobrou chuť.