Tuňákové saláty můžu na sto a jeden způsobů. Tedy tolik jich zase neznám, ale zkrátka některé ráda mezi sebou střídám a minimálně dvakrát v týdnu si nějaký ten salátek dopřeji. Je to připravené poměrně rychle, chutná to výtečně, hezky vypadá, zasytí a především – je to zdravé a dietní!
Potřebné ingredience
- Tuňák v konzervě
- Půl hrníčku mražené zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice, zelené fazolky)
- Půl hrníčku čerstvé zeleniny (paprika, rajče, avokádo, salátová okurka)
- Jedno vejce
- Himálajská sůl
- Špetka pepře
- Pár kapek citrónové šťávy
- 2 kávové lžíce semínek mix
Postup přípravy
Do misky vyklopíme tuňáka, přidáme povařenou a okapanou mraženou zeleninu i na drobno nakrájenou čerstvou zeleninu. Je to zhruba 1 malé rajče, půl papriky, půl avokáda, kousek salátové okurky. Vše jemně osolíme, opepříme a promícháme. Mezi tím se nám uvařilo vajíčko, které buď nakrájíme na kousíčky a přimícháme do salátu, případně lze nakrájet na čtvrtky či kolečka a položit je nahoru na salát, který předtím pokapeme pár kapkami citronu. Celé ještě posypeme semínky. Já jsem použila mix asi 5 druhů semínek: lněná, chia, sezamová, konopná a dýňová.
Na závěr…
Někdo upřednostňuje jíst salát vychlazený. Osobně mám raději pokojovou teplotu, takže já ihned konzumuji, chladnout v lednici by tudíž neměl šanci. Já už k tomu nic nepřikusuji, ale lze přidat v dietní verzi například ledový salát, baby špenát apod. případně nějaké pečivo v méně dietní variantě. Záleží také, kdy si na salátu pochutnáváme, protože si jej dělám nejčastěji na večeři, pečivu se v tu dobu vyhýbám, jak čert kříži.
Obrázek: pixabay.com