Domácí klobásky

Pokud celá vaše rodina miluje masité pokrmy a uzeniny, jistě nepohrdne tím, když připravíte domácí klobásy excelentní chuti. Ty se budou skvěle hodit třeba na sváteční stůl. Pochutnají si na nich i hosté na silvestrovské party. S těmi kupovanými se zkrátka nedají srovnat!

Lahodná kuřecí klobása

Na tuto skvostnou kuřecí klobásu si připravte následující ingredience:

  • 2 ks kuřecích prsou
  • 1 litr vody
  • 50 gramů soli
  • 10 gramů krupicového cukru
  • 1 lžíci slunečnicového oleje
  • 1 lžičku plnotučné hořčice
  • 1 lžičku medu
  • 1 lžičku mleté pískavice řecké
  • ½ lžičky mleté kurkumy

Jak postupovat při přípravě kuřecí klobásy?

V menším množství horké vody rozpusťte sůl a cukr. Pak přidejte ještě studenou vodu, abyste získali asi litr solanky. Kuřecí prsa následně očistěte, omyjte a vložte do tohoto roztoku. Nechte v lednici „marinovat“ ideálně přes noc. Po uplynutí potřebné doby marinování vyjměte maso z chladničky a osušte papírovými ručníky. Nyní kuřecí prsa rozkrojte na dvě poloviny a zarolujte do jakési klobásy. Maso upevněte potravinovým provázkem a klobásu položte na plech vystlaný pečícím papírem.

Příprava zapékací omáčky, fáze pečení servírování

V další fázi si smíchejte v misce plnotučnou hořčici, olej, med, mletou kurkumu a mletou pískavici. Směsí maso potřete důkladně ze všech stran a pak dejte klobásu péct do předehřáté trouby na 250 °C po dobu deseti až patnácti minut. Nakonec spotřebič vypněte a nechte pokrm uvnitř zcela vychladnout. Až se tak stane, vyjměte klobásu z trouby a dejte ji na minimálně 4 hodiny chladit do lednice.

Před podáváním sejměte provázek a nakrájejte klobásu na tenčí kolečka. K masu přikusujte čerstvé pečivo. Dobrou chuť.

Vepřová klobása z krkovice

Na přípravu této pochoutky si obstarejte:

  • 1 kilogram krkovice
  • 1 litr vody
  • 50 gramů soli
  • 10 gramů cukru
  • 1 lžíci hořčice
  • 1 lžičku mleté papriky
  • 1 lžičku sušené cibule
  • 1 lžičku sušeného česneku
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • trochu mletého černého pepře

Jak postupovat při přípravě vepřové klobásy?

Začněte obdobně jako v předešlém případě. Maso naložte do solanky a nechte 24 hodin marinovat. Pak z něj vytvořte pomocí potravinového provázku klobásu a tu potřete směsí z hořčice, mleté papriky, cibule, česneku, koriandru a pepře. Pečte v pekáčku po dobu jedné a půl hodiny při teplotě 200 °C.

Před podáváním nechte chladit pár hodin v lednici. Dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]