S těmito sladkými rohlíky z kynutého těsta si dozajista zavzpomínáte na své dětství. Upečte si pečivo, které vám připomene prázdniny u babičky. Provoníte si dokonale byt a poškádlíte chuťové pohárky. Rohlíky ocení hlavně děti, třeba na svačinu.
Potřebné ingredience na přípravu sladkých rohlíků z kynutého těsta
Než se pustíte do pečení, obstarejte si:
- 250 mililitrů mléka
- 120 gramů krupicového cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 60 gramů másla
- 1 kostku droždí
- 500 gramů hladké mouky
- 100 mililitrů kefíru
- ¼ lžičky kurkumy
- 1 špetku soli
Jak postupovat při přípravě sladkých rohlíků?
Do větší mísy si vlijte vlažné mléko a rozpusťte v něm droždí, cukr a špetku soli. Také přidejte vejce, prosátou hladkou mouku, rozpuštěné máslo a vypracujte hladké nelepivé těsto vláčné konzistence. To nechte přikryté utěrkou kynout na teplém místě cca hodinu až dvě.
Dokončování sladkých rohlíků a jejich pečení
Nyní si vyjměte těsto z mísy na vál a vyválejte na pomoučeném povrchu plát. Z něj vykrojte rádlem na pizzu asi 8 až 10 stejně velkých čtverců. Ty nařízněte ještě několikrát napříč.
Nakonec srolujte a poklaďte do plechu nebo zapékací misky. Také si vyšlehejte v hrníčku kefír, kurkumu a žloutek. Směsí pečivo přelijte a dejte do trouby péct na 25 až 30 minut při 170 °C. Na povrchu by se měla objevit zlatavá kůrka.
Servírování sladkých rohlíků
Upečené rohlíky podávejte vychladlé například s marmeládou, džemem, nebo Nutellou. Hodit se k nim bude třeba i sladký tvaroh, jogurt a podobně. Je jen na vás, s čím vám domácí sladké pečivo zachutná.
Přejeme dobrou chuť.
Tipy na závěr
Sladké rohlíky můžete konec konců vylepšit i jakoukoliv oblíbenou náplní. Hodit se bude třeba ta maková s povidly, nebo ořechová. Použít lze i tvarohovou. Skvělé bude pečivo i s čerstvým či kompotovaným ovocem typu borůvky, maliny, broskve atp.