Křehké vánočky z mléčného těsta provoní váš domov a potěší chuťové buňky

Můžete si být jistí, že tyto vánočky z mléčného těsta posypané strouhaným kokosem vás už po prvním soustu uchvátí. Jsou velmi jemné a dokonale doplní šálek ranní kávy, čaje, nebo kakaa. Osloví především děti, zachutnají ovšem i dospělým.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu křehkých vánoček?

Obstarejte si následující ingredience (počítejte 1 šálek jako cca 240 ml):

  • ½ šálku plnotučného mléka
  • ½ šálku vody
  • ½ šálku slunečnicového oleje
  • 2 vejce
  • ½ konzervy kondenzovaného mléka
  • 1 lžičku soli
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 15 gramů čerstvého droždí
  • ½ kilogramu hladké mouky
  • strouhaný kokos na posyp dle libosti

Jak postupovat při přípravě křehkých vánoček?

Do velké mísy rozklepněte vejce a vyšlehejte je s krupicovým cukrem, rozdrobeným droždím, plnotučným a kondenzovaným mlékem, vodou, solí v hladkou směs. Postupně k surovinám přisypávejte hladkou mouku a vypracujte homogenní vláčné těsto. Z něj vytvořte bochníček, přikryjte v míse utěrkou a nechte kynout alespoň hodinu na teplém místě.

Tvoření vánoček a jejich pečení

Až těsto řádně vykyne, vyjměte jej z mísy na pomoučený vál, ještě propracujte rukama a tvořte válečky, z kterých upletete vánočky (můžete udělat jednoduché verze ze tří pramenů). Polotovary pečiva přikryjte sáčkem, a ještě nechte kynout asi 40 minut. Poté vánočky dle libosti posypte cukrem nebo kokosem a dejte péct na 40 minut do trouby při 180 °C.

Servírování vánoček z mléčného těsta

Hotové vánočky nechte zchladnout a pak podávejte pokrájené například s máslem, marmeládou nebo džemem. Přejeme vám dobré chutnání.

Tipy na vylepšení pečiva

Vánočky si můžete samozřejmě vylepšit i nadrcenými vlašskými oříšky, nebo těmi lískovými. Hodit se bude do těsta i kandované ovoce nebo rozinky máčené v rumu. Na povrch lze nasypat před pečením i loupané mandle. Tak připravíte klasickou verzi jako o svátky vánoční.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]