Pod pojmem palačinky si mnoho lidí představí zejména ty sladké plněné tvarohem, Nutellou, marmeládou anebo skořicí. Avšak připravit si můžete klidně i ty slané, které se stanou plnohodnotným obědem či večeří pro celou rodinu.
Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu slaných palačinek?
Obstarejte si před zahájením vaření tyto suroviny:
- 2 vejce
- 2 sklenice kefíru
- 6 velkých lžic hladké mouky
- ½ prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 2 lžíce krupicového cukru
- Vegetu dle chuti
- 200 gramů měkkého salámu
- ½ žluté cibule (může být i ta jarní)
- ½ svazku čerstvého kopru
- 200 gramů tvrdého sýra ke strouhání
- slunečnicový olej dle potřeby
Jak postupovat při přípravě slaných palačinek se salámem a cibulí?
Nejprve si nastrouhejte nahrubo měkký salám dle výběru a tvrdý sýr do hlubší mísy.
Poté k uzenině přidejte i loupanou a jemně nakrájenou cibuli a nasekaný čerstvý kopr. K surovinám dále vložte i vejce, sůl, cukr, Vegetu, kefír, hladkou mouku, kypřící prášek do pečiva.
Vypracujte homogenní těsto bez hrudek, z kterého budete tvořit palačinky.
Tvoření slaných palačinek a jejich smažení
Nyní si k ruce vezměte větší pánev a nalijte do ní trochu slunečnicového oleje. Ten rozpalte a smažte na něm palačinky dozlatova z obou stran. Na jednu placku použijte zhruba tři lžíce těsta. Tuku se snažte používat co nejméně, aby pokrm nebyl příliš mastný.
Servírování slaných palačinek se salámem a cibulí + tipy na závěr
Upečené palačinky podávejte teplé ihned po usmažení například s dipem ze zakysané smetany a lisovaného česneku. Hodit se budou k jídlu i různé studené omáčky dle obliby nebo nakládaná zelenina ve sladkokyselém nálevu.
Kromě výše uvedených ingrediencí lze do těstíčka zakomponovat i jiné (například nakrájené černé olivy, uzenou klobásu, nakládanou a okapanou kukuřici, mozzarellu, nivu, sladkou papriku a podobně).