Univerzální těsto se může hodit kdykoliv. Připravit z něj lze například vydatný slaný koláč k večeři, nebo makové buchty k nedělní kávě. Inspirujte se jednoduchým receptem, který zvládne skutečně i začátečník.
Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu univerzálního těsta?
Obstarejte si tyto suroviny:
- 500 mililitrů teplého mléka
- 600 až 650 gramů hladké mouky
- 1 lžičku soli
- 2 lžíce krupicového cukru
- 11 gramů sušeného droždí (nebo 35 gramů čerstvého)
- 4 lžíce slunečnicového oleje
Jak postupovat při přípravě univerzálního těsta?
Nejprve si do hluboké mísy nalijte teplé mléko a vsypte do něj droždí, sůl a krupicový cukr (toho můžete přidat, pokud děláte sladké pečivo). Vše promíchejte a nechte asi čtvrt hodiny vzejít kvásek.
Následně vsypávejte do směsi postupně po lžících hladkou mouku, a nakonec vlijte i slunečnicový olej. Z ingrediencí rukama vypracujte homogenní těsto.
To zabalte do plastového sáčku a vložte do lednice na dvě hodiny. Možné je hmotu i zamrazit. V mrazáku vám vydrží mnohem déle.
Tip na závěr: Upečte si z univerzálního těsta chutnou pizzu
Když už jste si připravili univerzální těsto, můžete z něj rovnou vykouzlit chutnou pizzu pro celou rodinu. Potřebovat budete:
- již hotové domácí těsto
- 150 gramů čerstvých žampionů
- 3 až 4 kusy česnekových stroužků
- 1 konzervu kvalitních drcených rajčat
- sušené oregano dle chuti
- 150 gramů plátkové šunky
- 150 gramů sýru ke strouhání
- bazalka dle preferencí
- sůl a pepř dle chuti
Začněte přípravou omáčky na těsto. V rendlíku si svařte drcená rajčata spolu s kořením a lisovaným česnekem. Salsu pak naneste na plát vyválený z domácího těsta (který jste umístili na plech s pečícím papírem). Dále poklaďte plátky šunky, očistěné kousky žampionů, posypte hojně strouhaným sýrem (hodit se bude třeba čedar) a dejte péct do trouby na cca 180 °C po dobu 20 až 30 minut. Podávejte teplé, přejeme dobrou chuť.