Slaný koláč se šunkou a sýrem oceníte nejen k večeři, ale třeba i k snídani

Slaný koláč je vděčným pokrmem, který kvalitně zasytí a také potěší chuťové buňky. Jeho variací je celá řada. Nyní se však můžete inspirovat tou se šunkou a sýrem. Recept je velmi jednoduchý a zvládne jej i začátečník.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu slaného koláče se šunkou a sýrem?

Než se pustíte do pečení, obstarejte si:

  • 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 a ½ hrnku zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl dle chuti
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky octa
  • 150 gramů tvrdého sýra na strouhání
  • 150 gramů šunkového salámu
  • asi hrstku sezamových semínek

Jak postupovat při přípravě slaného koláče?

V hlubší míse si vyšlehejte vejce spolu se zakysanou smetanou. Pak přidejte slunečnicový olej, polohrubou mouku, sůl, jedlou sodu a ocet. Měli byste vypracovat směs polotuhé konzistence.

Nyní si k ruce vezměte kulatou formu na koláč a vymažte ji trochou oleje. Na dno rozprostřete polovinu těsta a zahlaďte lžící.

Následně na hmotu vyskládejte plátky šunky a nahrubo strouhaný tvrdý sýr.

Zbytek těsta nakonec navrstvěte na povrch a zasypejte případně sezamovými semínky. Koláč dejte péct do trouby na cca 50 minut při teplotě 180 °C.

Servírování slaného koláče a tipy na závěr

Upečený koláč vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout. Poté jej nakrájejte na stejně velké dílky a podávejte například se zeleninovým salátkem. Možné je porci dochutit klidně i kečupem, nebo tatarskou omáčkou. Pokud si budete chtít vylepšit své slané pečivo, lze do těsta zakomponovat voňavé čerstvé bylinky (např. petrželku, pažitku) a koláč naplnit třeba i sladkou či pálivou paprikou, černými vypeckovanými olivami, kukuřicí, jarní cibulkou, žlutou a červenou cibulí, nivou, tuňákem, slaninou, klobásou a podobně. Je jen na vás, jakou variaci si připravíte. Možností se naskýtá skutečně několik. Přejeme tak jako tak dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]